Arıların bahardaki görevleri
Ağustos 19, 2022/İlginizi Çekecek Bilgiler

Doğa döngüsünde kış ve yaz aylarının arasında kalan bahar mevsimi, uyanış dönemi olarak da biliniyor. Havaların ısınmasıyla birlikte doğa uyanmaya başlıyor ve bizlere doyum olmayan manzaralar sunuyor. Dinamik bir akışın olduğu bahar aylarında doğadaki her şey yenileniyor. Bu muhteşem mevsimde cemreler düşüyor, su, hava ve toprak ısınmaya başlıyor. Rengarenk çiçekler görsel şölen sunarken ağaçlar da tomurcuklanmaya başlıyor.

Kısacası bahar, doğada canlılık faaliyetlerinin başladığı mevsim olarak biliniyor. Peki bu dönemde sadece bitkiler dünyasında mı bir uyanış yaşanıyor? Bahar ayları dünya üzerindeki tüm canlılar için yenilenme ve tazelenme zamanıdır. Buna hayvanlar ve böcekler alemi de dahil. Özellikle arıların doğal yaşam dengesinde çok özel bir yeri bulunuyor. Biz de 20 Mayıs Dünya Arı Günü’nde bu konuya dikkat çekmek istedik. Gelin, arıların bahardaki görevleri nelermiş birlikte inceleyelim.

Zerdeçal Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir? yazımızı okumak için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

20 Mayıs Dünya Arı Günü

20 Aralık 2017 tarihinde, aralarında ülkemizin de olduğu 115 ülkenin önerisiyle 20 Mayıs “Dünya Arı Günü” ilan edildi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun oybirliğiyle kabul ettiği bu özel gün, dünya çapında her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Arılar; bal, balmumu, propolis ve arı sütü üretmenin yanı sıra tozlaşmaya da aracı oluyor. Bu sayede bitkiler ve diğer besin ürünlerinin yeniden üremesine doğrudan katkı sağlıyorlar. Aynı zamanda yeryüzündeki polen alışverişinin önemli bir çoğunluğunu arılar üstleniyor. Bu anlamda ekosistemimizin devamlılığında çok kritik bir rol oynuyorlar.

Uzmanlara göre arıların tüm bu faaliyetleri sonucunda, insanların tükettiği besinlerin yüzde 70’i üretiliyor. Bu da en sık tükettiğimiz besinleri, arılara borçlu olduğumuz anlamına geliyor.  Arıların insanlık ve gezegenimiz için taşıdıkları bu önem nedeniyle Dünya Arı Günü’nde birçok kurum ve kuruluş farkındalık oluşturmaya çalışıyor. Peki bahar ayları geldiğinde arılar ne yapıyor?

Arıların bahardaki görevleri nedir

Arıların Bahardaki Görevleri

Bir arı kolonisinin gerçekleştirdiği faaliyetler mevsimlere göre değişiklik gösterir. Hiç kuşkusuz bahar ayları, arılar için yılın en yoğun zamanıdır. Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte koloni için ilk iş nüfusu artırmaktır. Dolayısıyla bahar ayları kraliçenin çiftleşme ve yumurta üretim mevsimidir.

Arılar bu dönemde kuluçka yemi hazırlarken yuvanın sıcaklığını düzenlemek için su toplar. Bahar aylarında koloninin nüfusu hızla büyür. İşçi arılar, yavru yetiştirmeye devam etmek için nektar ve polenleri kovanda biriktirir. Bu sırada koloninin bir kısmı kendilerine yeni bir yuva bulmak için kovanı terk eder.

Kovanda kalan arılar nektar, propolis ve su toplama çalışmalarına devam ederler. Yeni yumurtaları ve larvaları önemsedikleri için kovanın girişini korurlar ve petekler yaparlar. Bir işçi arı, gün içinde 2000 çiçeği ziyaret edebilir. Besin kaynakları taşındıkça; bal, propolis, arı sütü üretme kapasiteleri de artar. Bu sırada tozlaşma yaptıkları için bitkilerin varlığını da garantilemiş olurlar.

Bahar aylarında tüm üretkenlikleriyle çalışan arılar, yaz ayları geldiğinde diğer görevlerine geçerler. Artık koloninin nüfusu artmış, nektar ve polenler toplanmıştır. Yaz ayları geldiğinde arılar balın depolanmasına odaklanır. Havaların ısınmasıyla birlikte koloninin tek aktivitesi kışın hayatta kalmaya yöneliktir.

C Vitamininin Hayatımızdaki Yeri içeriğimize de göz atmak için linke tıklayabilirsiniz.

Bir Arı Sürüsüyle Karşılaşırsanız Ne Yapmalısınız?

Kovanlardaki arı sayısı arttıkça, koloninin yaklaşık yarısı kraliçeleri ile farklı bir yuva bulmak için kovanı terk edebilir. Arılar kovandan ayrıldıktan sonra ideal bir yer bulana kadar sürü halinde gezmeye başlar. Arılar o sırada evlerini korumaktan çok yuva bulmaya odaklandıkları için saldırgan tavırlar sergilemezler. Yine de yuva bulma yolculukları sırasında bir arı sürüsüyle karşılaşırsanız, onlara çok fazla yaklaşmayın. Böyle bir durumda en kısa sürede yetkililere haber verebilir ya da yakınlardaki bir arıcıyla iletişime geçebilirsiniz.

Kaynak:

Bizi Paylaşın

Yorum Ekle

E-posta hesabınız herkese açık yayınlanmayacak. Doldurulması gereken alanlar işaretlendi *