dünya su günü

Dünyamızın ¾’ünün, insan vücudunun ise %60’ının sudan oluştuğunu biliyor muydunuz? Su, en küçük organizmadan en büyük canlıya, doğadan biyolojik hayata kadar her şey ve herkes için en temel ihtiyaçtır. Su olmadan ne insan yaşamından söz edilebilir ne de doğal habitattan.

Ancak insan nüfusunun giderek artmasına karşı su kaynaklarının sabit kalması, iklim değişikliği ve çevre kirliliği gibi faktörler, tüm dünyada sağlıklı suya erişim konusunda endişe yaratmaya başladı.

Birleşmiş Milletler’e bağlı UNESCO’nun hazırladığı Dünya Su Raporu’na göre iki milyardan fazla insan evlerinde sağlıklı ve güvenli içme suyu olmadan hayatlarına devam ediyor. Yine aynı rapora göre 2040 yılında dünyadaki su ihtiyacının %50’den fazla artacağı, 700 milyondan fazla insanın ise su kıtlığı nedeniyle yerlerini yurtlarını terk etmek zorunda kalacağı öngörülüyor.

İşte tüm bu sebeplerden dolayı Birleşmiş Milletler, 1993 yılında 22 Mart’ı ‘Dünya Su Günü’ olarak ilan etti. Böylece tüm dünyada giderek büyüyen temiz su sorununa dikkat çekmek ve içilebilir su kaynaklarının korunması / çoğaltılması için somut adımlar atılmasını sağlamak amaçlandı.

Biz de bu anlamlı günün önemine dikkat çekmek için suyun insan yaşamındaki önemini tekrar hatırlayalım istedik.

Arıların Bahardaki Görevleri Nelerdir? yazımızı okumak için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

İnsanlar İçin Suyun Önemi

İnsan vücudundaki su oranı yaş veya cinsiyet gibi faktörlere göre değişiklik gösterse de çocukların vücutlarındaki su oranının ortalama %70, yetişkinlerin %60, yaşlı insanların ise %50 civarlarında olduğu söylenebilir. Kanın %83’ü, kemiklerin %22’si, beynin ve kasların ise %77’si sudan oluşur.

Bununla birlikte idrarla 1,5 litre, deri yoluyla 0,5 litre, dışkı ve solunum yoluyla ise 0,3 litre olmak üzere vücudumuzdaki toksinleri atabilmek için günde ortalama 2 -2,5 litre sıvı kaybı yaşarız.

Oranları bu şekilde net olarak verdiğimizde, insanlar için susuz bir yaşamın mümkün olmadığı daha iyi anlaşılmaktadır. Su, temel bir enerji kaynağıdır ve vücudun her bir hücresinde elektriksel ve manyetik enerji üreterek insanlara yaşama gücü verir. Kısacası su varsa, yaşam vardır.

Vücudun susuz kalması ise başta ağız ve mukozada kuruluk, baş ağrısı, idrarın azalması, algının zayıflaması, taşikardi, göz yaşında azalma, hafıza zayıflığı, kas güçsüzlüğü ve ateş gibi belirtilere sebep olur. İleri derece su eksikliği vücudun hemen hemen tüm organlarında fonksiyon bozukluklarına neden olarak yaşamı tehdit etmeye başlar.

Tüm bunların dışında, dünyadaki yaşamın varlığı da suya bağlıdır. Örneğin yeryüzündeki milyonlarca canlı, tatlı su sayesinde hayatını sürdürür. Benzer şekilde tarım, hayvancılık, elektrik üretimi ve daha birçok şey suya bağlıdır. Kısacası su hayatın temelidir ve susuz bir yaşamın var olabilmesi mümkün değildir. Ancak ne yazık ki dünyadaki su varlığı her geçen gün azalıyor. Nüfus artışı, betonlaşma, iklim krizi gibi nedenler su kaynaklarının yok olmasına neden oluyor.

Su Tasarrufu İçin Neler Yapabilirsiniz?

Dünya Su Günü

Yukarıda da değindiğimiz gibi temiz su kaynaklarının giderek azalması, insanlar ve doğadaki diğer tüm canlılar için ciddi bir tehdit olmaya devam ediyor. Peki, bu gidişata dur diyebilmek için neler yapabileceğinizi biliyor musunuz?

  • Bulaşıkları elde yıkamak yerine makinede yıkamayı tercih edin. Bu sayede litrelerce suyun boşa akmasını önlemiş olursunuz.
  • Sebze ve meyvelerinizi önce su dolu kapta bir süre bekletin. Ardından akan suyun altında kısa bir süre yıkayın.
  • Donmuş yiyeceklerinizi hızlıca çözülmesi için akan suyun altında bekletmeyin. Bunun yerine dondurucudan çıkarttığınız yiyeceği bir gece önce buzdolabında çözülmeye bırakın. Bu sizler için hem daha sağlıklı hem de daha az maliyetli bir seçenek olacaktır.
  • Sadece ihtiyacınız kadar su ısıtın. Örneğin 1 fincan kahve yapacaksanız, ısıtıcıya yalnızca 1 fincan su koyun. Bu sayede elektrik ve gaz tasarrufu da yapmış olursunuz.
  • Çamaşır ve bulaşık makinenizi tam dolmadan çalıştırmayın.
  • Duş süresini olabildiğince kısa tutun. Vücudunuzu veya saçınızı yıkarken musluğu kapatmayı unutmayın.
  • Düşük akışlı duş başlığı tercih ederek litrelerce sudan tasarruf edin.
  • Duşa girmek için suyun ısınmasını beklerken suyun boşa akıp gitmesine izin vermeyin. Mümkünse bir kovada depolayın ve başka işleriniz için kullanın.
  • Tuvaletinizi çöp kutusu gibi kullanmayın. Peçete, kâğıt havlu vb. şeyleri tuvalete atıp sifon çekmeyin. Atıkları her zaman çöp kutusuna atın.
  • Musluklarınızı gereksiz yere açık bırakmayın. Örneğin dişinizi fırçalarken musluğun kapalı olmasına dikkat edin.
  • Eğer evdeki bataryalarınız arızalıysa ve su damlatıyorsa, en kısa sürede yenileriyle değiştirin. Hatta sensörlü bataryalar ile daha tasarruflu bir su kullanımı sağlayabilirsiniz.
  • Tuvaletinizde tasarruflu sifon veya çift kademeli sifon sistemi kullanın.
  • Bahçenizi hortumla değil, sulama aparatları ile sulayın.

Vitamin Kaynağı Narenciyelerle Hazırlayabileceğiniz 5 Lezzetli Tarif yazımızı okumak için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Kaynak

https://tr.wikipedia.org/wiki/D%C3%BCnya_Su_G%C3%BCn%C3%BC

https://www.doktorsaliheken.com/suyun-onemi-ve-gunluk-su-tuketimi

Bizi Paylaşın

Yorum Ekle

E-posta hesabınız herkese açık yayınlanmayacak. Doldurulması gereken alanlar işaretlendi *