zedecalli-tarifler
  • Yazar Tantunatura
  • 804
  • 0

Binlerce yıldır geleneksel tıbbın vazgeçilmez doğal besinlerinden biri olan Zerdeçal ya da bilimsel adıyla Curcuma Longa, günümüzde de modern bilimin radarına girerek birçok araştırmaya konu oluyor. Zerdeçalın kimisi kanıtlanmış kimisi tartışmaya açık sayısız yararı var. Ama bu yazımızda size zerdeçalın sağlıkta kullanım alanlarından ya da ne işe yaradığından bahsetmeyeceğiz.

Çok eski çağlardan bu yana sağlık açısından birçok yararı olduğu düşünülen zerdeçal, aynı zamanda girdiği tüm tarifleri lezzeti, kendine özgü kokusu ve rengiyle bambaşka bir hale büründürüyor. Siz de zerdeçalı daha çok tüketmek istiyor fakat toz ya da taze zerdeçalı tek başına tüketmekten hoşlanmıyorsanız bunu çok değişik tariflerle de yapabilirsiniz. İşte birbirinden lezzetli zerdeçallı 5 tarif:

Zerdeçallı Omlet

Yumurta, doyurucu ve besleyici olması nedeniyle kahvaltıların en çok tercih edilen gıdaları arasında yer alıyor. Başta büyüme çağındaki çocuklar olmak üzere her yaştan yetişkinin hemen her gün tüketmeye özen gösterdiği yumurta için arada farklı tarifler arıyoruz. Zerdeçalın yumurtaya kattığı lezzet ve renkle kahvaltılarınızı çeşitlendirmek isterseniz tarif çok basit. İhtiyacınız olan malzemeler: 1 kişi için 2 yumurta, lor, dil ya da kaşar peyniri, zeytinyağı, birer tutam zerdeçal ve karabiber. Tüm malzemeleri bir kâsede çırpın. Zeytinyağı ile yağladığınız tavaya karışımı dökün ve alt üst pişirin.

Taze Zerdeçallı Tavuk Sote

Zerdeçalın girdiği tüm tarifler dikkat çekici bir sarıya bürünür. Yemeklerin görünümünü bir anda değiştiren, zerdeçala sarı rengi veren kurkumin isimli bir bileşendir. Çarpıcı bir sarıyla yemek sunumunu güzelleştirmek için her zaman yaptığınız tavuk soteyi bu kez taze zerdeçal rendesiyle birlikte pişirmeye ne dersiniz.

İhtiyacınız olan malzemeler: 2 adet tavuk göğsü, 1 adet büyük boy ince kıyılmış soğan, 2 adet doğranmış domates, 1 çay kaşığı taze zencefil rendesi, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı susam(isteğe bağlı) ve tuz. Soğanları kısık ateşte kavurun. Ardından domatesleri de ilave edip birkaç dakika çevirin. Ateşi yükseltip sotelik doğranmış tavukları ilave edip soteleyin. Tavuklar pişmeye yakın taze zerdeçal, susam ve tuzu ilave edip birkaç dakika daha çevirin ve altını kapatın.

Fırında Zerdeçal Soslu Sebze

Bu tarifi et ya da balığın yanında garnitür olarak tüketebileceğiniz gibi tek başına da yiyebilirsiniz. Fırında zerdeçallı sebzeleri yapmak için mümkünse mevsim sebzelerini kullanın. Karnabahar, patates, havuç, kabak, brokoli, brüksel lahanası, kuşkonmaz, pancar, taze fasulye, tatlı patates, arpacık soğan gibi sebzeler, zerdeçallı soslu sebze tarifi için tercih edilebilir. Jülyen ya da küp şeklinde doğranmış mevsim sebzeleri, 1-2 diş sarımsak, zeytinyağı, 2 yemek kaşığı limon suyu ve tuzu geniş bir kâsede harmanlayın. Fırın kabına yağlı kâğıt serip tüm karışımı dökün. 180 derece fırında sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Bu tarifi fırın yerine tavada yüksek ateşte soteleyerek de yapabilirsiniz.

Kremalı Zerdeçallı Makarna

Sarı rengiyle tabaklarda cezbedici bir görüntüye sahip olan zerdeçallı makarna, çocukların da keyifle tüketebileceği tariflerden biri. Makarna haşlama suyuna 2 çay kaşığı zerdeçal tozu ve tuz atarak makarnayı haşlayın. Sos için; 1 paket krema, çeyrek çay bardağı süt, 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 çay kaşığı zerdeçal, tuz ve karabiberi sos tenceresinde hafif koyu bir kıvam alana kadar pişirin. Makarna ve sosu birbirine karıştırıp dilerseniz parmesan peyniri ilavesiyle servis yapabilirsiniz.

Zerde Tatlısı

Geleneksel Türk tatlılarından biri olan zerde, düğünlerde ve bebeklerin dünyaya gelişlerini kutlamak amacıyla yapılan, güzel bir görünüme ve kokuya sahip lezzetli bir tatlı. Özel günlerin sembolü olması, dilediğiniz zaman yapamayacağınız anlamına gelmiyor tabi. Özellikle hafif olması sebebiyle yaz aylarında tatlı alternatifi arayanlar için çok güzel bir seçenek.

Zerde için ihtiyacınız olan malzemeler: Yarım su bardağı pirinç, 5 su bardağı sıcak su, 2 su bardağı toz şeker, 1 paket vanilya, 2 yemek kaşığı nişasta, 1 çay kaşığı zerdeçal, 1 tutam safran, 1 yemek kaşığı kuş üzümü, 1 yemek kaşığı çam fıstığı

Yapılışı: Pirinci haşlayın ardından suyunu süzün. Sıcak su, zerdeçal ve safranı tencereye alıp 5-10 dakika bekleterek erimesini sağlayın. Daha sonra orta ateşe alın ve kaynamaya bırakın. Şeker ve pirinci ekleyin. Nişastayı 5-6 yemek kaşığı soğuk su ile karıştırıp zerdeye ekleyin. Kuş üzümü, vanilya ve dolmalık fıstığı ilave edin ve kaynadıktan sonra kâselere paylaştırın. Soğuduktan sonra üzerini kuş üzümü, fıstık ve nar ile süsleyerek servis yapın.

Boğaz Sağlığını Korumanın Yollarını ele aladığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Kaynaklar:

http://glutensizyasamak.com/urun/zerdecalli-omlet/

https://lezzetler.com/taze-zerdecalli-tavuk-sote-tarif-137370

https://www.nefisyemektarifleri.com/zerdecalli-kremali-makarna/

https://www.lezzet.com.tr/yemek-tarifleri/ozel-gunler/bayram-tatlilari/zerde-154508

Bizi Paylaşın

Yorum Ekle

E-posta hesabınız herkese açık yayınlanmayacak. Doldurulması gereken alanlar işaretlendi *