• Yazar Tantunatura
  • 1.335
  • 0

Kış mevsiminin en çok tüketilen gıdalarından biri olan narenciye türleri, vücut sağlığının korunmasında ve bağışıklık sisteminin desteklenmesinde oldukça iyi bir besin kaynağı olarak nitelendirilebilir. Portakal, mandalina, greyfurt, turunç ve limon, narenciye ya da turunçgil olarak adlandırılan meyve grubunu oluşturur. İyi birer C vitamini kaynağı olmasının yanında bu meyvelerin çokça sevilmesinin nedenlerinden biri de yazı hatırlatan ferahlatıcı etkisi ve tazelik hissi veren lezzetidir. Sahip oldukları nefis aromaları ile serinletici yaz içecekleri için de mükemmeldir.

Narenciye çeşitlerini meyve olarak tüketmek şüphesiz ki en iyi sağlık yararını sunsa da narenciyeler mutfakta çok yönlü bir kullanım sunan tatlı ekşi eşsiz bir aroma barındırır. Sizin için hazırladığımız görünümleriyle göze, lezzetleriyle damaklara hitap eden 5 narenciyeli tarifi tüm detaylarıyla bu yazımızda bulabilirsiniz.

Ayrıca Şifa Kaynağı Birbirinden Leziz Kış Çorbaları tariflerimiz için de linke tıklayabilirsiniz.

Portakallı Revani

Malzemeler
3 adet yumurta
Yarım su bardağı şeker
Yarım su bardağı irmik
1 çay bardağı yoğurt
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi
Şerbet için:
1 su bardağı portakal suyu
1,5 su bardağı su
2 su bardağı şeker

Yapılışı
Portakallı revani yapımına şerbeti hazırlayarak başlayın. Tüm şerbet malzemelerini küçük bir tencereye alın ve kaynayıp kıvam alana kadar karıştırın. Bir kenarda soğumaya bırakın. Revaninin hamurunu yapmak için yumurtaları ve şekeri beyazlaşana kadar çırpın. Diğer sıvı malzemeleri de yavaş yavaş ilave edip birkaç dakika daha çırpın. Son olarak un ve kabartma tozunu ekleyip spatula yardımıyla karıştırın ve pişirme kalıbına alın. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında kızarana kadar pişirin. Kürdan yardımıyla pişip pişmediğini kontrol edin. Fırından çıkardığınız revani sıcakken soğuk şerbeti yavaşça dökün. Soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz.

Turunç Reçeli

Malzemeler
15 adet turunç
4 su bardağı şeker
5 su bardağı su
1 adet sıkılmış turunç suyu
Yorgan iğnesi ve ip

Yapılışı
Turunçları iyice yıkayın. Dış kabuklarını hafifçe rendeleyin. Ardından portakal kabuğu soyar gibi ince kesikler atın ve kabukları meyveden ayırın. Turunç reçeli yaparken sadece kabuklar kullanılmaktadır. Reçelin acı olmaması için doğradığınız kabukların içinde kalan beyaz kısımları iyice temizleyin. Ayırdığınız bir turuncun suyunu sıkın ve kenara alın. Yorgan iğnesi ve ipi hazırlayın. Dilimlenmiş turunç kabuklarını tesbih tanesi dizer gibi ipe dizin. Dizme işlemi bittikten sonra iplerin uçlarına sıkıca düğüm atın. Dizili turunç kabuklarını kaynar suda 7-8 dakika haşlayın. Haşlandıktan sonra sıcak suyu süzüp turunçları 5 su bardağı soğuk suyun içine bırakın.

Turunç reçelinin acı olmaması için dinlendirme aşamasına geçilmelidir. Acılığın suya geçmesi için soğuk suda bekletme işlemi 3 gün sürmelidir. Bu üç gün içinde suyun belirli aralıklarla tazelenmesi gerekir. Üç günün sonunda kabukları kâğıt havlu üzerine alıp 2 saat boyunca süzülmelerini bekleyin. Bir tencerede 5 su bardağı su ve 4 su bardağı şekeri, şeker eriyip kaynayana kadar karıştırın. Kaynayan şekerli suya turunçları atın ve kıvam alana kadar olabildiğince kısık ateşte yaklaşık 1 saat boyunca pişirin. Son olarak ayırdığınız 1 turunç suyunu ilave edin ve 5 dakika daha kaynatmaya devam edin. Ilındıktan sonra kavanozlara paylaştırın. Reçeliniz hazır, afiyet olsun.  

Mandalinalı Muhallebi

Malzemeler
1,5 litre süt
3 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı nişasta
1,5 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
Mandalina pelte malzemeleri:
5 su bardağı mandalina suyu
Yarım su bardağı şeker
4 yemek kaşığı nişasta
1 portakal kabuğu rendesi

Yapılışı
Mandalinalı muhallebiyi hazır muhallebi karışımı ile daha pratik bir şekilde yapabileceğiniz gibi muhallebiyi kendiniz de pişirebilirsiniz. Muhallebi malzemelerinin tümünü tencereye alıp iyice karıştırın. Ardından ocağın altını orta ateşte yakıp kıvam alana kadar pişirin. Mandalinalı pelte için tüm malzemeleri ayrı bir kapta kıvam alana kadar pişirin. Kare bir borcamı su ile ıslatıp muhallebiyi tabana yayın. Pelteyi de muhallebinin üzerine dökün. Buzdolabında en az 5 saat beklettikten sonra dilimleyerek servis yapın. Afiyet olsun.

Nane Limon Çayı

Malzemeler
1 tatlı kaşığı kuru nane
1-2 dal taze nane
Yarım limon

Yapılışı
Kışın sıcak, yazın soğuk şekilde tüketebileceğiniz nane limon çayının yapılışı oldukça kolay. Bir cezveye kuru nane ve dilimlenmiş limonları ekleyin. Üzerine su ilave edin ve 5 dakika kadar kaynatın. Üzerine taze nane yaprakları ekleyerek servis yapabilirsiniz. Dilerseniz soğutarak da içebilirsiniz.

Greyfurt Brulee

Malzemeler
1 büyük greyfurt (kişi sayısına göre arttırılabilir)
1 tatlı kaşığı pekmez
1 tatlı kaşığı bal
Tarçın (isteğe bağlı)

Yapılışı
Greyfurtları ortadan ikiye kesip kenarlarını ve dilimlerin aralarını bıçak ya da kürdan yardımıyla açın. Pekmez, bal ve tarçını karıştırıp yarım greyfurtların her yerine nüfuz edecek şekilde paylaştırın. Yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin. 200 derecede ısıtılmış fırında greyfurtların üzeri kehribar rengine dönene kadar (yaklaşık 10 dakika) pişirin. Ilık şekilde servis edebilirsiniz.

Yediklerinizi Renklendirin: Zerdeçallı 5 Tarif içeriğimiz için bağlantıya tıklayabilirsiniz

Kaynaklar:
https://www.gumuslukrehberi.com/gumusluk-mutfagi-9.html
https://mutfaksirlari.com/portakalli-revani-tam-olculu.html
https://www.nefisyemektarifleri.com/firinda-greyfurt-9937723/
https://www.lezizyemeklerim.com/yemek-tarifi/mandalinali-muhallebi/16991

Bizi Paylaşın

Yorum Ekle

E-posta hesabınız herkese açık yayınlanmayacak. Doldurulması gereken alanlar işaretlendi *