turkiyedeki-botanik-bahceleri-tantunatura
Aralık 17, 2021/Size İyi Gelecek Öneriler
  • Yazar Tantunatura
  • 1.008
  • 0

Bitkilerle arası iyi olanlar için botanik bahçeleri adeta bir cennet gibi. Ama ne yazık ki ülkemizde sayıları az ve çoğu, özel ilgi alanı olan kişiler dışında bilinirliğe sahip değil. Botanik bahçelerinin öncelikli amacı insanların iyi vakit geçirmelerini sağlamak olmasa da sayılarının artması, bitki varlığı, doğa ve yaşam bilinci açısından oldukça önemli. Ayrıca günümüzde şehrin karmaşasından ve stresinden uzaklaşmak, temiz hava almak ve yeşille buluşmak için oldukça iyi bir alternatif.

Üniversitelerin, belediyelerin, bilim insanlarının ve duyarlı gönüllülerin katkılarıyla varlıklarını sürdüren botanik bahçelerinin asıl kuruluş amaçları, bitki biyoçeşitliliğinin ve genetik kaynaklarının korunması ve sürdürülebilmesi. Binlerce bitki türünü canlı şekilde görmek, onları tanımak ve keyifli birkaç saat geçirmek isteyenler için Türkiye’deki botanik bahçeleri

Şehrin İçinde Doğada Hissedebileceğiniz 10 Kaçış Yeri -İstanbul konusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Atatürk Arboretumu

botanik bahçeleri-atatürk-arboretumu

Sarıyer ilçesinde bulunan Arboretum, 296 bin m²’lik bir orman içinde yer alıyor. Arazi içinde, farklı familyalardan ağaç, çalı ve ağırlıklı olarak odunsu bitkilerden oluşan canlı bir bitki müzesi bulunuyor. Bu harika atmosferi dilerseniz gidip yakından görebilir ya da web sitesi üzerinden sanal tur yapabilirsiniz. Orman Bakanlığı’na bağlı olan Atatürk Arboretumu, Pazartesi günleri hariç haftanın her günü ziyaret edilebilir. 

Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi

Türkiye’nin özelleşmiş ilk tıbbi bitkiler bahçesidir. 14 dönümlük arazi üzerinde kurulmuş olan bahçede çok farklı türden 700’ü aşkın bitki çeşitleri, tohumlar, herbaryum ve droglar yer alıyor. İstanbul Zeytinburnu’nda yer alan tıbbi bitkiler bahçesini ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

İstanbul Üniversitesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi

herbarium-botanik-bahcesi-turkiye

Üniversite bünyesinde yer alan botanik bahçesi, 1935 yılında Türk-Alman botanikçi Alfred Heilbronn ve Leo Brauner tarafından kurulmuş olup Türkiye’nin en eski botanik bahçesi olma özelliğini taşıyor. 15 bin m² alana sahip olan bahçe toplamda 6 bölümden oluşuyor. Alanda herbaryum, tohum bankası, botanik kütüphanesi ve botanik araştırmaları için laboratuvar bulunuyor. Bahçede çok sayıda endemik bitki türü, odunsu bitkiler ve 5 binden fazla bitkiyi içeren geniş bir habitat yer alıyor. Aynı zamanda türleri tehlike altında olan bitkileri floraya kazandırmak için çalışmalar yapılıyor. Uzun yıllardır ziyarete açık olan bu park, maalesef bir süredir kapalı. En kısa zamanda yeniden açılmasını umuyoruz.

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi

1995 yılında İstanbul’un Ataşehir ilçesinde Ali Nihat Gökyiğit tarafından eşi Nezahat Gökyiğit adına yaptırılmış olan botanik bahçesi, 46 bin m²’lik geniş bir araziyi kaplıyor. Botanik bahçesi içerisinde 8 farklı ada ve her bir adanın içinde onlarca farklı bitki ve ağaç bahçeleri yer alıyor. İstanbul’un merkezinde yeşile doyacağınız, ciddi bir özveriyle hazırlanmış bu parkı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Baltalimanı Japon Bahçesi

Japon Bahçesi, Sarıyer ilçesinde 6137 m²’lik bir alana sahip. Türkiye ve Japonya işbirliğiyle kurulmuş olan botanik bahçesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yönetiliyor. Bahçe, klasik Japon bahçesi düzenleme tekniği ile tasarlanmış olup içerisinde 37 Japon Sakura ağacı, Türkiye’den alınan 36 adet akçaağaç ve 5 adet çam ağacı yer alıyor. Japon bahçesi, hafta içi ve hafta sonu farklı saatlerde, ücretsiz şekilde hizmet veriyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Botanik Bahçesi

Başta Gaziantep olmak üzere Dünya’nın farklı floralarında bulunan ağaç, çalı ve otsu bitkilerin canlı bir koleksiyonunu oluşturan Gaziantep Botanik Bahçesi, 17 bin m² alana sahip. Merkez, aynı zamanda bir eğitim birimi olarak çalışmalarını sürdürmekte olup ilkokuldan itibaren farklı gruptaki öğrencilere bitki bilimini öğretmeyi amaçlıyor. Park alanı içerisinde, su bitkileri, tıbbi ve endemik bitkiler, üç boyutlu bitkiler, Zen, Japon ve Osmanlı bahçeleri gibi 9 farklı bahçe yer alıyor.

Keçiören Atatürk Botanik Bahçesi

Ankara’da yer alan botanik bahçesi, aktivite merkezi olarak planlanmış olup, 69 farklı türde 8500 bitkiyi bünyesinde barındırıyor. Botanik bahçesinde bitki müzesinin yanı sıra uzun saatler vakit geçirilmesi için spor alanları, çocuk oyun alanı ve oturma yerleri bulunuyor.

Ayrıca henüz yapımı tamamlanmamış olan Türkiye Milli Botanik Bahçesi’nden de söz etmekte fayda var. Bahçe, 200 bin m²’lik geniş bir alana kurulmuş olup yamaçları, doğal vadileri ve mevcut iki adet su yüzeyi ile farklı habitatlara sahip. Henüz yapım aşamasında olan bahçenin, 12 binden fazla bitki türüne ev sahipliği yapması planlanıyor. 

Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi

ege-üniversitesi-botanik-bahcesi-tantunatura

İzmir’de yer alana Botanik Bahçesi ve Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi, 1970 yılından bugüne hem üniversitede laboratuvar görevi görüp hem de anaokulundan itibaren diğer öğrencilerin eğitimine katkı sunuyor. Botanik bahçesinde ve herbaryumda yer alan koleksiyonlar için merkezin web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Çukurova Üniversitesi Botanik Bahçesi

Yeni adıyla Çukurova Üniversitesi Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi, Adana ilinde yer alan bir botanik bahçesi. Bahçe içerisinde yer alan doğal Akdeniz vadisi, tıbbi ve aromatik bitkiler, kaya, palmiye ve meşe bahçeleri ile ibreli bitkiler koleksiyonlarını yerinde ziyaret ederek görebilirsiniz.

Karaca Arboretum Canlı Ağaç Müzesi

Yalova’da bulunan Karaca Arboretum (Ağaç Parkı), TEMA Vakfı kurucusu Hayrettin Karaca tarafından 135 bin m²’lik arazi üzerinde kurulmuş olup yaklaşık 7 bin civarında farklı bitki türü, alttür, varyete ve kültür formunu barındırıyor. İçerisinde kaya bahçeleri, bitki bahçeleri, iris bahçeleri, gül bahçeleri, minyatür bitkiler, Türkiye, Asya Avrupa, Afrika, Amerika, Avustralya kıtaları ve Yeni Zelanda’dan bitki örnekleri ile Türkiye’nin endemik bitki örnekleri yer alıyor.

Süleyman Demirel Üniversitesi Botanik Bahçesi

Isparta’da yer alan botanik bahçesi, Dünya ve Türkiye florasından çok çeşitli bitkilerin yetiştirilip bilimsel metotlarla sergilendiği bir canlı bitki müzesi.  Bahçenin bölümleri arasında Arboretum, çeşitli seralar, orman ağaçları, tıbbi ve aromatik bitkiler, rosaryum, geofit bahçesi, yabani meyve ağaçları bahçesi, kaya bahçesi ile endemik bitkiler yer alıyor. Üniversite bünyesinde faaliyet gösteren botanik bahçesini ziyaret saatleri içinde görmeniz mümkün.

Erzurum Ata Park Botanik Bahçesi

Erzurum Atatürk Üniversitesi Botanik Bahçesi, 350 bin m²’lik geniş bir alana sahip. İçerisinde birçok bölgeden farklı ağaç, çalı, bitki türleri ve meyve bahçeleri ile keyifli vakit geçirilmesi için yapılmış olan göletler, havuzlar ve kamelya gibi görsel birçok unsuru barındırıyor.

erzurum-botanik-bahcesi-tantunatura

Bursa Botanik Parkı

Bursa’da bulunan Soğanlı Botanik Parkı, 400 bin m²’lik bir arazi üzerinde kurulu olup farklı türlerden ağaç, çalı, yer örtücü ve çiçekli bitkilere ev sahipliği yapıyor. Parkta ayrıca; Japon bahçesi, İngiliz bahçesi, Fransız bahçesi, gül bahçesi, açelya-orman gülü bahçesi, kokulu bitkiler bahçesi, kaya bahçesi, renk bahçeleri ve şekilli bitkiler bahçesi bulunuyor.

Odunpazarı Botanik Parkı

Eskişehir’de Orhangazi Mahallesi Regülatör Mevkiinde 43 bin m²’lik alanda yer alan botanik parkta, Türk bahçesi, Japon bahçesi, çiçek bahçesi, topiory bahçesi, soğanlı bitkiler bahçesi, yer örtücü bitkiler bahçesi ve kaya bahçeleri gibi birçok farklı bahçelerin yanı sıra sarmaşık tüneli, çocuklar için bitki labirenti ve eğitim alanı, süs havuzları, tropik bitkiler serası yer alıyor. Botanik park ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.

Balkan Arboretumu ve EDTU Herbaryumu

Arboretum ya da diğer bir deyişle ağaç parkı ve kurutulmuş bitki örneklerinin saklanması için kurulmuş olan EDTU Herbaryumu, Trakya Üniversitesi bünyesinde yer alıyor.  Balkan Arboretumu Canlı Ağaç Müzesi, öğrenciler için laboratuvar görevi görmesinin yanı sıra bölge halkının çok çeşitli familyalardan ağaç ve çalı türlerini tanımasına ve doğa bilincinin gelişmesine katkı sağlıyor. Herbaryum ve onunla ilgili diğer koleksiyonların (odun, kozalak, mantar, ekonomik botanik) tümünde yaklaşık 15 bin örnek bulunuyor.

Şehrin İçinde Doğada Hissedebileceğiniz 10 Kaçış Yeri -Ankara konusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Kaynaklar:

https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0stanbul_%C3%9Cniversitesi_Alfred_Heilbronn_Botanik_Bah%C3%A7esi

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi – https://www.ngbb.org.tr/

https://balkanarboretumu.trakya.edu.tr/

https://herbaryum.trakya.edu.tr/

https://gaziantepbotanik.com/Home/Index

https://www.istanbul.tr.emb-japan.go.jp/japonbahcesi/genel.html

https://ataturkarboretumu.ogm.gov.tr/

https://botanik.ege.edu.tr/

http://www.yalova.gov.tr/arboretum-canli-agac-muzesi

https://botanik.cu.edu.tr/

https://atif.sobiad.com/index.jsp?modul=makale-detay&Alan=fen&Id=AWCt_NSooDuH9Br_d63a

https://erzurumportali.com/shf/3488/Erzurum-Ata-Botanik-Bahcesi

https://www.bursa.com.tr/tr/mekan/botanik-park-293/

https://eskisehir.ktb.gov.tr/TR-158004/odunpazari-botanik-parki.html

https://www.tarimtv.gov.tr/tr/video-detay/turkiye-milli-botanik-bahcesi-6577

https://www.kecioren.bel.tr/ataturk_bahcesi-2-park.html

Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi (ztbb.org)

Bizi Paylaşın

Yorum Ekle

E-posta hesabınız herkese açık yayınlanmayacak. Doldurulması gereken alanlar işaretlendi *