dogada-kamp-yapılacak-10-yer
  • Yazar Tantunatura
  • 927
  • 0

Yağmur, fırtına, kar ve soğuk hava yüzünü gösterdiğinde doğada da yaşam koşulları zorlaşır. Dolasıyla sonbahar ve kış mevsiminde kamp yapmak yaz kamplarının konforunu aratabilir. Ama kampın inceliklerini bilir ve doğru yer seçerseniz bu zorluğu büyük bir keyfe dönüştürebilirsiniz.

Ülkemiz, sahip olduğu geniş coğrafya ile kış mevsiminde çok çeşitli koşullarda kamp yapma imkânı sunuyor. En soğuk kış günlerinde, Akdeniz ve Ege’ye giderek daha kolay şartlarda kamp yapabilir; gerçek bir kış kampı istiyorum derseniz Erzurum’a ya da Uludağ’a çıkabilirsiniz. Şimdi hem kış kampı aktivitesine yeni başlamış olanlar hem de yeni rota arayan deneyimli kamp severler için en iyi sonbahar kış kampı yerlerini listeledik.

1-Erciyes Dağı-Kayseri

Kış kampı denince akla ilk gelen yerlerden biri Erciyes Dağı. Bölge, kışın çadır kampı yapmak için oldukça elverişli. Erciyes’te yer alan kamp alanları genellikle dağcılar tarafından tercih ediliyor. Erciyes Dağı bölgesindeki kamp alanlarının hemen hepsi aslında çıkış rotalarının başlangıcında yer alıyor.

En çok tercih edilen tırmanış rotaları arasında Çobanini Mevkii ve Sütdonduran Yaylası yer alıyor. Dağcılar, bu bölgelerde yer alan kamp alanlarında kışın kamp yapıyorlar. Erciyes Dağı’nda bulunan kamp alanları gerçek bir kış kampı vaat ediyor ama oldukça profesyonel olmayı gerektirecek kadar zorlu olabileceğini bilmekte fayda var. Bölgedeki kamp alanlarına ulaşmak için bile yürümeniz gereken en kısa mesafe 1 saat sürüyor.

2-Uludağ-Bursa

Sonbahar ve kış aylarında kamp yapmak için ideal yerlerden biri de Uludağ. Her iki mevsimin koşulları kendine özgü bir kamp keyfi sunuyor. Tabi eğer kış şartlarında yapmak isterseniz yine tecrübeli olmanızda veya deneyimli bir ekibe katılmanızda fayda var.

Uludağ’da kamp yapabileceğiniz alanlar genellikle yaylalarda yer alıyor. En çok bilinen Sarıalan, Çobankaya, Kocayayla kamp alanları, Uludağ Milli Parkı içinde bulunuyor. Bunun dışında Karabelen, Misi Köyü ve Alaçam Şelalesi gibi bölgeler de, kışın kamp yapmak isteyenler için temel bazı ihtiyaçların karşılanabileceği özel alanlar sunuyor.

Uludağ’da bulunan kamp alanlarının bazıları günübirlik kullanıma uygunken, bazıları da konaklama imkânına sahip. Gitmeden önce tüm detayları öğrenip ona uygun seçim yapmanızda fayda var.

3-Kaz Dağları-Çanakkale

Her mevsim ziyaretçisi eksik olmayan yerlerin başında gelen Kaz Dağları, sonbahar ve kış mevsiminde kamp yapmak isteyenlerin de bir numaralı tercihlerinden biri. Kaz Dağlarında çadır kampı yapmak için iki alternatifiniz var. Bunlardan biri Milli Park içinde yer alan kamp alanları, diğeri de özel işletmelere ait kamp alanları.

Kaz Dağları Milli Parkı’nda kamp yapmak için yanınızda alan kılavuzu olması gerektiğini ve çadırınızı ancak onların belirlediği yerlerde kurabileceğinizi bilmelisiniz. Bu nedenle Kaz Dağları’nda çoğunlukla özel kamp alanları tercih ediliyor. Türkiye’nin oksijen deposu olarak anılan Kaz Dağlarında kamp yapmak için nereyi seçerseniz seçin müthiş bir doğayla baş başa olmanın keyfini yaşarsınız.

4-Kapadokya-Nevşehir

Daha önce gitmediyseniz bile kış için harika bir rota olduğunu mutlaka duymuşsunuzdur. Her mevsim güzel ama kışın bir başka güzel olan Kapadokya’da kamp yapmaktan oldukça keyif alacaksınız. Destansı manzaralara ev sahipliği yapan bölge, karlarla kaplandığında seyir zevkini en üst seviyeye çıkarıyor.

Peribacalarıyla meşhur Kapadokya’da kamp yapmak için ücretli ve ücretsiz birçok farklı seçenek bulunuyor. Uçhisar’dan başlayıp Göreme’ye kadar uzanan Güvercinlik Vadisi, Göreme yakınlarında bulunan Aşk Vadisi ve meşhur Meryem Ana siluetinin bulunduğu Devrent Vadisi kamp alanları, ücretsiz kullanım imkânı sunuyor. Bunların dışında Avanos ve Göreme’de çok sayıda ücretli tesis de yer alıyor. Kış aylarında gerekli teçhizat ve deneyiminize uygun bir kamp alanı seçtiğinizde sorunsuz ve güvenli bir kamp tatili yapabilirsiniz. Kapadokya’da kamp programını kendiniz organize edebileceğiniz gibi turlara da katılabilirsiniz.

5-Yedigöller-Bolu

Türkiye’de altın renkli manzaraya sahip ender yerlerden biri olan Yedigöller Milli Parkı, sonbaharda kamp yapmak için en mükemmel seçimlerden biri. Milli park, 7 gölü ve çevresinde yer alan ormanlık araziyi çevreliyor. Tam bir doğa cenneti olan Yedigöller Milli Park’ında kamp yapmak, unutulmayacak bir deneyim vaat ediyor. Yedigöller’de parkın farklı bölgelerine giden parkurların yakınlarında çadır kampı için özel alanlar yer alıyor. Kamp alanlarında temel ihtiyaçlarınızı karşılamanız için tuvalet, büfe ve market bulunuyor.

Yedigöller’e gidecekseniz hava koşulları zorlaştığında bölgeye ulaşımın da bir miktar sıkıntılı bir hal aldığını bilmelisiniz. Buraya özel aracınızla gelecekseniz lastiklerinizi kontrol etmeyi unutmayın. Ayrıca birçok milli parkta olduğu gibi ateş yakma yasağı var. Sıcak kalmak için teçhizatınızı ona göre ayarlamayı ve yemekleriniz için gaz ocağı almayı ihmal etmeyin.

6-Ilgaz Dağı-Kastamonu

Kışın kamp yapmak için tercih edilen yerlerden biri de Ilgaz Dağı Milli Parkı. Karlarla kaplı ağaçlarla çevrilmiş kamp alanları, macera ve kamp severler için harika bir atmosfer sunuyor. Kışın dilerseniz kayak da yapabilir ya da kayak yapmak için gelip konaklamanızı çadırda sağlayabilirsiniz.

Ilgaz Dağı’nda kış kampı yapmak isterseniz Milli Park alanında ya da serbest şekilde olmak üzere 2 farklı alternatifiniz var. Ilgaz Dağı Milli Parkı içinde ayrılmış kamp alanları, maalesef kısıtlı imkânlara sahip. İçinde sadece tuvalet ve çeşme bulunduğu için buraya gelmeden önce yiyecek ve içecek alışverişinizin eksiksiz olmasına özen gösterin.

Kastamonu’ya gelmişken farklı bir yerde daha kamp deneyimi yaşamak isterseniz Küre Dağları Milli Park Alanı’na çadırınızı kurabilirsiniz. Burada yaz-kış kamp imkânı vardır. Sonbahar ve kış aylarında doğanın değişen yüzünü görmek isteyenler için harika bir seçim olacaktır.

7-Yenice Ormanları-Karabük

Sonbahar için ideal rotalardan biri ile karşınızdayız. Yenice Ormanları, sahip olduğu yaban hayatı ve bitki çeşitliliği ile 1999 yılında Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından “Acil korunması gereken yer” olarak ilan edilmiş. Yazın yemyeşil doğası, sonbahara doğru yerini altın rengi eşsiz bir manzaraya bırakıyor. Anlayacağınız Yenice Ormanları, her mevsim harika bir kamp deneyimi vaat ediyor.

Yenice’de Eğriova Göleti çevresinde, İncebacaklar Köyü’nde ya da Şeker Kanyonu civarında kamp yapabilirsiniz. Yenice, doğal ortamı sebebiyle çadır kampının yanı sıra kanyoning, kaya tırmanışı, rafting gibi doğa sporları yapma imkanı da sunuyor.

8-Aladağlar-Niğde

Kayseri, Niğde ve Adana illerinin sınırlarının kesiştiği noktada yer alan Aladağlar, macera severlerin en çok ilgisini çeken kış kampı rotaları arasında yer alıyor. Milli Park genellikle dağcılık, kaya tırmanışı, trekking gibi doğa sporları ile kampçılık ve kuş gözlemciliği yapmak için gelenlere ev sahipliği yapıyor. Aladağlar Milli Parkı içinde çadır kurulabilecek özel alanlar bulunuyor.

Aladağlarda sonbahar ve kış aylarında kamp yapmak, birçok parka göre daha konforlu diyebiliriz. Tabiat parkı içinde tuvalet, büfe, çay bahçesi, otopark gibi imkânlar mevcut.

9-Ağva-İstanbul

Çok uzun yıllardır bahar ve yaz aylarında İstanbul’dan kısa süreli kaçışın bir numaralı adresi olan Ağva, kamp tutkunlarına mevsim ayırt ettirmiyor. Kışın da oldukça rağbet görmeye başlayan bölgede, çok çeşitli serbest ve özel kamp alanları bulunuyor. Bölgede en çok rağbet göre yerler genellikle özel tesisler. İstanbul’dan birkaç günlüğüne kaçmak ve kamp yapmak isterseniz ormanlık alanı, dere kenarlarını, Kurfallı Köyü’nü ya da Hacıllı Şelalesi kamp alanını tercih edebilirsiniz.

10-Bozdağ-İzmir

İzmir ve çevresinde ikamet edip de sonbahar ve kış aylarında kamp yapmak isteyenler için en iyi seçenek Bozdağ. Şehir dışından gelmek isteyenler için de havalimanına 110 km uzaklıkta olması sebebiyle oldukça kolay ulaşılabilir bir konumda yer alıyor.

Ödemiş Bozdağ Kamp Alanı içinde serbest şekilde çadır kampı yapabilirsiniz. Bozdağ aynı zamanda bir kayak merkezine ev sahipliği yaptığı için tuvalet, alışveriş ve yeme içme konusunda sıkıntı yaratmayacak bir bölgedir. Burada dilerseniz kayak yapabilir ya da sadece kamp yaparak doğanın huzurlu atmosferinin keyfini çıkarabilirsiniz.

İstanbulda Şehrin İçinde Doğada Hissedebileceğiniz 10 Kaçış Yerini ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Referanslar:

https://blog.biletbayi.com/kapadokya-kamp-yerleri.html/

https://www.erdiyilmaz.com/erciyes-dagi-kamp-ve-tirmanis/

https://www.bizevdeyokuz.com/kazdaglari-gezilecek-yerler/#kaz-daglari-kamp-alanlari

https://dogadakamp.com/kaz-daglari-kamp-alanlari/

http://uludag.tabiat.gov.tr/

https://bolu.ktb.gov.tr/TR-70000/yedigoller-milli-parki.html

https://yiyegeze.com/kastamonu-kamp-alanlari-en-iyileri-kamp-olanaklari-fiyat-bilgisi-gezilecek-yerler-ve-ulasim

https://www.kampyerleri.org/karabuk-yenice-ormanlarinda-kamp-yerleri-tavsiyeler/

https://www.kampyerleri.org/aladaglar-milli-parki-kamp-alani-cadir-ve-karavan-kampi/#Aladaglar_Milli_Parki_Kamp_Alani_Icerisinde_Neler_Yapilir

https://www.dogadatatil.com/odemis-bozdag-kamp-alani-izmir/n
https://kampbros.com/agva-kamp-alanlari/

Bizi Paylaşın

Yorum Ekle

E-posta hesabınız herkese açık yayınlanmayacak. Doldurulması gereken alanlar işaretlendi *