• Yazar Tantunatura
  • 1.786
  • 0

Kış ayına veda etmeden önce mutfağınızda bulunan taze kış sebzeleri ile şifalı tarifler hazırlamaya ne dersiniz! Kışın vücut bağışıklığı çok hızlı düşebiliyor. Bağışıklığın düşmesiyle vücut olumsuz dış etkenlerle savaşamayacak duruma geliyor. Bu durumda bolca dinlenmek ve sağlıklı beslenme rutini şart. Uzmanlar bağışıklık sistemini desteklemek için karalahana, bol C vitamini ve kış çorbaları içilmesini sıklıkla tavsiye ediyor. Gribal enfeksiyon riskini azaltmak ve bağışıklığı güçlendirmek için kış çorbaları adeta doğal antibiyotik görevi görebiliyor. Biz de sizin için içinizi ısıtacak sıcacık ve sağlıklı bir kış çorbası listesi hazırladık. Akşam yemeğine dumanı tüten lezzetli bir kış çorbası hazırlamak için ihtiyacınız olan her şeyi bu başlık altında bulabilirsiniz.

Boğazınızı Rahatlatacak Bal İçeren Tarifler içeriğimize göz atmak için de bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Bal Kabağı Çorbası

Malzemeler
1 adet soğan
2 diş sarımsak
800 gr balkabağı
Karabiber
Tavuk ya da et suyu
Tuz
4 yemek kaşığı zeytinyağı
100 ml krema 

Yapılışı
Bal kabakları güzelce yıkanır ve küp küp doğranır. Tencereye 4 yemek kaşığı zeytinyağı alınır. Sarımsak ve zeytinyağı tencerede güzelce kavurulur. Bal kabakları da ilave edilerek karıştırılır. Su ve baharatlar karışıma eklenir ve pişmeye bırakılır. Bal kabakları piştiği zaman ocağın altı kapatılarak blenderdan geçirilir. Krema yavaş yavaş çorbaya eklenerek karıştırılır. Sıcak ya da ılık servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.  

Sebzeli Mercimek Çorbası

Malzemeler
3 yemek kaşığı mercimek
1 adet patates
2 yemek kaşığı zeytinyağı
½ kereviz 
3 diş sarımsak
1 adet havuç 
1 su bardağı ıspanak 
1 adet soğan
Su 
Tuz
Karabiber

Yapılışı
Tencereye 2 yemek kaşığı zeytinyağı alınır. Sarımsak ve soğan pembeleşene dek kavrulur. Sebzeler eşit büyüklüklerde doğranır ve tencereye alınır. İçerisine mercimek eklenerek yaklaşık 5 dakika kavrulur. Su ve baharatlar ilave edilerek pişmeye bırakılır. Piştikten sonra blenderdan geçirilir ve sıcak servis edilir.  

Karalahana Çorbası Tarifi

Malzemeler
1 bağ kara lahana
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 buçuk su bardağı haşlanmış barbunya
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı biber salçası
1 kuru soğan
3 su bardağı su
4 su bardağı et suyu
1 yemek kaşığı mısır unu
Tuz
2 çay kaşığı pul biber
Karabiber

Yapılışı
Lahanaları incecik doğrayın ve güzelce yıkayın. Tencereye yağı alıp eritin ve doğranmış soğanları ilave edip kavurun. Salçayı da ekleyip biraz daha kavurun ve 3 bardak su ekleyin. Kaynamaya bırakın. Barbunyalar pişip yumuşayınca lahanaları da karışıma ilave edin. Ardından tuz ve baharatları da ekleyip tencerenin kapağını kapatın ve pişmeye bırakın. Daha önceden 1 bardak suyla ıslattığınız mısır ununu da ilave edip 5 dakika daha pişirin. Sıcak servis edebilirsiniz.

Zencefilli Tavuk Suyu Çorbası

Malzemeler
3 adet tavuk kalça but
6 adet tane karabiber
4 diş sarımsak
Yarım su bardağı arpa şehriye
Yarım tatlı kaşığı toz zencefil
2 tatlı kaşığı tereyağı
Tuz

Yapılışı
Tavuk kalça butları düdüklü tencereye alın. İçine 6 adet tane karabiber atın ve pişirin. Pişen etleri soğuması için bir kaba alın. Tavuk suyunu farklı bir tencereye aktarın. İçine halka halka doğradığınız 4 diş sarımsak ilave edin. Tuzunu ekleyin. Ardından tiftiğiniz tavuk etleri ve şehriyeyi ilave edin. Kapak hafif aralık, şehriyeler şişene dek bu şekilde pişirin. Ocağı kapatmaya yakın içine yarım limon suyu ve yarım tatlı kaşığı zencefil ilave edin ve bir taşım kaynatın. Enfes kış çorbası servise hazır. Dilerseniz maydanoz ile lezzetini ikiye katlayabilirsiniz.

Brokoli Çorbası

Malzemeler
1 adet brokoli
3 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı 
1 adet soğan  
Karabiber
Su  
2 yemek kaşığı un
2 diş sarımsak
250 ml süt  
Tuz 

Yapılışı
Zeytinyağı tencereye alınır ve küp küp doğranan soğanlar kavrulur. Soğan renk almaya başlayınca brokoliler de tencereye eklenerek karıştırılır. Su ve baharatlar da ilave edilerek pişmeye bırakılır. Başka bir tavada tereyağı eritilir. İçerisine un eklenir ve kokusu çıkana kadar kavrulur. Süt ve sarımsak eklenerek karıştırılır. 10 dakika civarı pişirilir. Çorba piştiği zaman blenderdan geçirilir. İçine hazırlanan sütlü sos eklenir ve karıştırılır. Servise hazır, afiyet olsun.  

Kuşkonmaz Çorbası

Malzemeler
1 demet kuşkonmaz
1,5 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı tereyağı
1/4 çay kaşığı kırmızı toz biber
5 su bardağı et suyu
1su bardağı süt
Bir tutam tuz
1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber

Yapılışı
Bol suda yıkadığınız kuşkonmazların dış kabuklarını bir soyacak kullanarak ince bir şekilde soyun. Kuşkonmazları halka halka doğrayın. Tereyağını derin bir tencere içinde eritin. Doğradığınız kuşkonmazları, tereyağında 4 dakika civarı kavurun. Çorbaya kıvam ve tat vermesi için bir buçuk yemek kaşığı un ekleyin. Kokusu çıkıp, hafif bir renk alana dek unu kısık ateşte kuşkonmazlarla beraber kavurun. Kavrulan unun yanına süt ve et suyunu azar azar ekleyin ve bir çırpıcı yardımıyla çorbayı karıştırın. Taze çekilmiş tane karabiber, tuz ve kırmızı biberi de şifalı karışıma ilave edin. Kısık ateşte kıvam alana dek yaklaşık 15 dakika pişirin. Enfes kuşkonmaz çorbamız servise hazır.
Afiyet olsun.

Soğuk havalarda size iyi gelecek Evde Kolayca Hazırlayabileceğiniz 5 Rahatlatıcı Bitki Çayı Tarifi yazımızı okumak için tıklayabilirsiniz.

Bizi Paylaşın

  1. Emin V
    Mart 8, 2022 at 1:13 pm

    Çok leziz görünüyor

Yorum Ekle

E-posta hesabınız herkese açık yayınlanmayacak. Doldurulması gereken alanlar işaretlendi *