dogada-yuruyen-kadin-istanbulda-gezilecek-doga
  • Yazar Tantunatura
  • 912
  • 0

Şehirde yaşarken doğanın tadını çıkarmak kulağa bir hayli uzak bir hayal gibi görünebilir. Bir de bu şehir, İstanbul gibi yoğun kentleşmenin yaşandığı, küçük bir yeşilliğe, biraz toprağa hasret kaldığımız bir yerse. Aslında, her an elinizin altında olmasa da en azından hafta sonları kaçabileceğiniz, doğayla baş başa kalabileceğiniz yerler hala var. Çoğu zaman araçla ulaşım gerektirse de kalabalıktan ve gürültüden uzak geçireceğiniz birkaç saat için değeceğini düşünüyoruz. Sizin için hazırladığımız şehrin içinde doğada hissedebileceğiniz 10 kaçış yeri yazımızı okumaya devam edin.

Emirgan Korusu

Sarıyer’de şehrin içinde yer alan Emirgan Korusu, laleleri, köşkleri ve Boğaz manzarası ile kısa mesafe kaçış rotalarından biri. Her yıl Nisan ayında yapılan Lale Festivali’ne de ev sahipliği yapan Koru, yılın farklı zamanlarında değişen mevsim manzaraları ile misafirlerini ağırlıyor. Siz de şehrin karmaşasından bunalıp birkaç saat de olsa nefes almak isterseniz Emirgan Korusu’nda yürüyüş yapabilir, belediyeye ait tesislerde vakit geçirebilirsiniz.

Gülhane Parkı

cicek-bahcesi-cicekler-doga

Fatih ilçesinde, Sirkeci ve Sultanahmet arasında yer alan Gülhane Parkı, hem turistler hem de bölge sakinleri tarafından en çok ziyaret edilen parklardan biri. Osmanlı’dan bu yana farklı amaçlara hizmet eden Gülhane Parkı, bugün Boğaz’ın eşsiz manzarası eşliğinde, ağaçların yeşilliği ve rengârenk çiçeklerin görsel şölenine ev sahipliği yapıyor. Şehrin ortasında, yorucu bir günde, biraz olsun sakinleşmek isterseniz Gülhane Parkı’na uğramayı unutmayın. Gülhane Parkı haftanın her günü açık ve giriş ücretsiz.

Çubuklu Korusu

Beykoz ilçesine bağlı Çubuklu Mahallesi’nde yer alan Çubuklu Korusu, 17 hektarlık bir arazi üzerinde konumlanıyor. Başta çevre sakinleri olmak üzere İstanbul’un diğer semtlerinde yaşayanlar için şehre yakınlığıyla en cazip yeşil alanlardan biri Çubuk Korusu. Burayı görmeye değer kılan unsurlardan biri de içinde yer alan Hidiv Kasrı. 1907 yılında, 270 dönümlük bir arazi içinde inşa edilen Kasır, “Art Nouveau” tarzında ve İstanbul Boğazı’nı seyreden bir kule ile tasarlanmış olup günümüzde sosyal tesis olarak kullanılıyor. Hafta sonları ailenizle birlikte kahvaltı yapmak ve korunun içinde yürüyüş için en ideal yerlerden biri.

Mihrabat Korusu

Anadolu Yakası’nda, Kanlıca semtinde, Boğaz’a hâkim bir tepede yer alan Mihrabat Tabiat Parkı, 20 hektarlık oldukça geniş bir alana yayılıyor. Şehrin içinde olmasıyla en cazip kaçış rotalarından biri olan Mihrabat Korusu’nda, uzun saatler geçirebileceğiniz tesis, yürüyüş yolları ve çeşitli etkinlik alanları yer alıyor. Selvi, çam, defne ve erguvan ağaçlarıyla dolu, muhteşem Boğaz manzarası olan koruda ailenizle ya da arkadaşlarınızla birlikte şehirden uzak, huzur dolu bir gün geçirebilirsiniz.

Belgrad Ormanı

belgrad-ormani

İstanbul’un merkezinde yer alan Belgrad Ormanı, sadece doğaseverlerin değil, hafta sonu kaçamağıyla şehrin stresinden kurtulmak isteyenlerin de ortak noktalarından biri. Kendi aracınızla ya da toplu taşıma ile kolayca gidebileceğiniz bu geniş ormanlık arazi içinde, Neşet Suyu Tabiat Parkı, Kirazlıbent Tabiat Parkı ve Ayvat Bendi gibi 9 farklı tabiat parkı yer alıyor. Belgrad Ormanı, şehirden kaçıp nefes almak, piknik, yürüyüş ve koşu yapmak için harika bir yer.

Maçka Demokrasi Parkı

Dolmabahçe, Maçka, Nişantaşı ve Harbiye bölgelerinin arasında yer alan Maçka Parkı, herhalde bu kadar merkezi bir bölgede olup doğayla temas edilebilecek en güzel yerlerden biri. Park içinde yürüyüş yolları, kafe, spor aletleri alanları bulunuyor. Günün stresinden arınmak, spor yapmak veya sosyalleşmek için Beşiktaş ve Taksim sakinlerinin tercihi olan Maçka Parkı’nı görmediyseniz en kısa sürede uğramayı ihmal etmeyin.

Atatürk Arberotumu

Sarıyer’de yaşayanların günün karmaşasında unuttukları yerlerden biri belki de burası. Aslında arberotumlar, bilimsel araştırma ve gözlem amacıyla kurulan, ağaç ve diğer bitkilerin yetiştirilip sergilendiği tabiat parçalarıdır. Canlı bitki müzeleri olarak da tanımlayabileceğimiz bu yerler, şehrin içinde uzak kaldığımız doğayla tanışmak için harika bir fırsat yaratır.  Bitki ve ağaç türlerini gözlemlemenin yanı sıra, arboretumda uzun yürüyüşler de yapabilirsiniz. Keyifli bir kaçış noktası olan Atatürk Arberotumu, aynı zamanda fotoğraf çekmeyi sevenler için de birbirinden güzel kareler yakalayabilecekleri bir yer. Yalnız profesyonel çekimler için ücretli randevu almanız gerektiğini belirtelim.

Aydos Ormanı

Anadolu Yakası sakinlerinin, doğaya erişim imkânları açısından çok daha şanslı olduklarını söylemek yanlış olmaz. Şehrin ortasında yeşile kavuşmak için en merkezi yerlerden biri Aydos Ormanı. Kartal’da yer alan ormanlık alan oldukça geniş bir araziyi kaplıyor. Eğer açık hava etkinliklerini seviyorsanız Aydos Ormanı’nın ortasında yer alan muhteşem göl manzarasınaa karşı piknik yapabilir, yürüyüş ve koşu gibi sportif aktivitelerde bulunabilirsiniz.

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi

Bina yığınlarının ortasında adeta kurtarılmış bir bölge burası. Ataşehir’de anıt park olarak düzenlenmiş olan park alanı, bir süre sonra botanik bahçesine dönüştürülmüş ve Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi adını almış. 8 farklı adada, farklı bitki türlerinin yetiştirildiği botanik bahçesi, aynı zamanda eğitim ve bilim projelerine de ev sahipliği yapıyor.

Bakırköy Botanik Parkı

Avrupa Yakası’nda da erişimi oldukça kolay bir botanik bahçesi var. Bakırköy’de yer alan botanik parkta, farklı temalarla tasarlanmış 11 bahçe bulunuyor. Tematik bahçeler, şifalı bitkiler, mutfak ve bahçe bitkilerinin yetiştirildiği alanların yanı sıra, oyun ve spor etkinlik yerleri, doğal bir gölet ve piknik alanı yer alıyor.

Şehrin içinde ve doğayla bütün olabileceğiniz bu harika konumlar aslında yine doğada bir çok hayvan türü ile karşılaşmanızı sağlayabilir. Özellikle çiçeklerin sıkça yetiştiği alanlarda bal arılarıyla karşılaşabilirsiniz. Peki arının ekolojik dengede ki yeri neydi? Arıların Ekolojik Sistemdeki Önemi bağlantısından yazımıza ulaşabilirsiniz.


Kaynaklar:

https://www.gezilesiyer.com/emirgan-korusu.html

https://mihrabatkorusu.com/hakkimizda

https://beltur.istanbul/tr/mekan/hidiv-kasri

https://ataturkarboretumu.ogm.gov.tr/tr/sayfa/genel-bilgiler

https://tr.wikipedia.org/wiki/Aydos_Orman%C4%B1

https://www.azbibak.com/belgrad-ormani-piknik-yapilacak-yerler-tabiat-parklari/

https://tr.wikipedia.org/wiki/Ma%C3%A7ka_Demokrasi_Park%C4%B1

https://www.ngbb.org.tr/

https://www.bakirkoy.bel.tr/bakirkoy/botanik-parki.html

Bizi Paylaşın

Yorum Ekle

E-posta hesabınız herkese açık yayınlanmayacak. Doldurulması gereken alanlar işaretlendi *