10-kacis-yeri-ankara-doga-agaclar
  • Yazar Tantunatura
  • 959
  • 0

Şehir stresi ve karmaşa denilince akla hep İstanbul gelir. Ama günümüzde kentlerin çoğunda insanlar, nüfus fazlalığı ile birlikte artan araç kullanımı, gürültü ve hava kirliliği gibi nedenlerle benzer bir atmosferin içinde yaşamını sürdürüyor. Başkentliler de birçok büyük şehirde olduğu gibi kalabalık şehrin stresinden ve yoruculuğundan nasibini alan grupta yer alıyor. Hal böyle olunca şehrin içinde bir nebze de olsa nefes alınabilecek yerler aranıyor. Kalabalığın, gürültünün ve betonların arasında, bunaldığınız anlarda gidebileceğiniz birbirinden güzel atmosferiyle 10 kaçış yerini listeledik.

Eymir Gölü

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin arazisinde yer alan Eymir Gölü, üniversiteye ait olup üniversite yönetimi tarafından ağaçlandırılmıştır. Kendine has faunası ve florasıyla harika bir doğal güzelliğe sahiptir. Herkesin ziyaretine açık olan bu göl, Ankara’da yaşayanlar için nefes alma imkânı sunar. Aynı zamanda Ankara’yı ziyaret edenlerin görmesi gereken yerlerden biri olarak anılır. Eymir Gölü, birçok kuş türüne de ev sahipliği yapmaktadır. Göl kenarında kahvaltı ve akşam yemeği yenilebilecek çeşitli mekânlar yer alır. Ayrıca bisikletinizle gelip bisiklet sürebilir, yürüyüş ve koşu yapabilirsiniz. Eğer bisikletiniz yoksa burada bisiklet kiralama imkânınız da var. Kış aylarında buz tutan göl, ziyaretçilerine oldukça keyifli bir kış manzarası sunar.

Kuğulu Park

10-kacis-yeri-kamp-orman

Çankaya’nın Kavaklıdere Mahallesinde yer alan Kuğulu Park, Ankara’nın en meşhur parkı olarak bilinir. Parkın simgesi haline gelen kuğuların yanı sıra kazlar ve ördeklerle birlikte toplam 24 farklı kuş türüne ev sahipliği yapar. Kuş yaşamının yanı sıra bitki çeşitliliği de oldukça zengindir. Parkta, kavak, çınar, leylak, erguvan, alıç ağaçları ve birbirinden güzel görünümleriyle mevsimlik çiçekler yer alır. Yemyeşil bir doğaya sahip olan park içinde çocuklar için oyun alanları ve piknik alanları bulunmaktadır.

Seğmenler Parkı

Kuğulu Park’ın yanında yer alan Seğmenler Parkı, başkentlilerin doğa arzusunu karşılayabilecek sayılı yerlerden biridir. Seğmenler Parkı, 67 bin metrekarelik oldukça geniş bir alana yayılıyor. İçinde havuzlar, çocuk oyun parkları, yürüyüş alanlarının yanı sıra konser ve tiyatroların düzenlendiği bir amfi tiyatro yer alıyor. Kavaklıdere, bu parkın içinden geçer. 24 saat açık olan parkın içinde yürüyüş yapabilir, bisiklete binebilir, arkadaşlarınızla ve ailenizle keyifli saatler geçirebilirsiniz.

Dikmen Vadisi

10-kacis-yeri-dogada-bisiklet-suren-kadın

Ankara en popüler parklarından biri olan Dikmen Vadisi, yemyeşil görünümüyle betonların ortasında adeta bir vahayı andırıyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olarak hizmet veren vadide, yürüyüş ve spor alanları, çocuk oyun parkları ve kafeler yer alıyor. Oldukça geniş bir alana sahip olan vadide, çok çeşitli ağaç ve bitki türleri yetişiyor. Çankaya ve civarında ikamet edenler için ideal bir nefes alma alanı olmasının yanı sıra açık havada spor yapmak isteyenler için de elverişli bir yer olma özelliği taşıyor.

Atatürk Orman Çiftliği

1925 yılından itibaren çeşitli kişilerden, Mustafa Kemal Atatürk tarafından satın alınıp hazineye bağışlanan çiftlik, Ankara’nın en büyük yeşil alanı olup sit alanı özelliğine sahiptir. Başkentlilerin doğanın tadını çıkarabilecekleri bu büyük çiftlik, önemli bir rekreasyon alanı olarak kabul edilir. İçinde tarım çiftlikleri, bahçeler, seralar, üretilen ürünlerin satışının yapıldığı dükkân, park ve piknik alanları, Atatürk evi, müze ve sergi salonu yer almaktadır.

Mogan Gölü

Gölbaşı ilçesinde bulunan Mogan Gölü ve çevresi, Barselona Sözleşmesi çerçevesinde Türkiye’de ilan edilen 15 özel koruma bölgesinden bir tanesini oluşturan “Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi” içinde yer alıyor. Önemli bir sulak alan olan Mogan Gölü, dönemsel olarak çok farklı kuş türlerine ev sahipliği yapıyor. Özel bir faunası ve florası olan göl, aynı zamanda bir rekreasyon alanı olma özelliğine sahip. Kuşlar, balıklar ve sürüngen yaşamın sürdüğü göl ve çevresi, özlenen doğal atmosferi, muhteşem manzarası ve temiz havasıyla Başkentlilere sunuyor.

Ahlatlıbel Atatürk Parkı

10-kacis-yeri-ankara-park-cocuklar

25.000 m2 çim alana sahip, Çankaya ilçesinde yer alan parkın ziyaretçileri çimlerin üzerinde özgürce vakit geçirebiliyor. Şehirden uzaklaşacak imkânı olmasa da kalabalık ve gürültüden kaçmak isteyenler için güzel bir atmosfer sunuyor. Aynı zamanda 180.000 m2’lik ormanlık alanı olan Ahlatlıbel Atatürk Parkı, bölgenin oksijen depolarından biri. İçinde koşu ve yürüyüş parkurları, golf sahası, egzersiz aletleri, uçurtma uçurma alanı, bisiklet parkurları, evcil hayvan parkı, çocuk parkı, piknik alanı ve kafeler bulunuyor.

Kurtuluş Parkı

Ankara’nın en eski kent parklarından biri Kurtuluş Parkı. Yemyeşil ve huzurlu park alanı, Başkentlilerin, betonların yarattığı boğucu atmosferden ve şehir karmaşasından bir nebze olsun uzaklaşabildikleri, en çok ziyaret edilen yerlerden biri olarak tanımlanabilir. 2000 m2 havuzu, 9000 m2 çim alanı, 10.000 m2 piknik alanı, 3000 m2 çocuk alanı ve donanımlı spor sahalarıyla spor yapmak veya doğa ile buluşmak isteyenlerin haftanın her günü kolayca ulaşabileceği bir bölgede, Çankaya ilçesinin merkezinde yer alıyor.

Botanik Parkı

Ankara’nın sembol yerlerden biri olan Atakule’nin karşısında bulunun botanik park, Başkentiler için harika bir kaçış yeri olma özelliği taşıyor. Vadi şeklinde olan park, şehir kalabalığı ve gürültüsünden izole olmuş bir şekilde vakit geçirme imkânı sunuyor. Ankara Botanik Parkı, 65.000 m2 alan üzerine kurulu olup çocuk parkı, yürüyüş alanları, piknik masaları ve birbirinden güzel çiçek bahçeleriyle ziyaretçilerin huzurlu ve keyifli vakit geçirmelerine olanak sağlıyor. Eğer Botanik Parkı görmediyseniz, özellikle bahar ve yaz aylarında fotoğraf makinenizle birlikte ziyaret etmenizi öneririz.

Zafer Parkı

Ankara’nın merkezinde yer alan en büyük parklardan biri olan 30 Ağustos Zafer Parkı, tamamen doğaya yakın şekilde tasarlanmış olup oldukça geniş bir yeşil alana ve biyolojik gölete sahip. 2019 yılında halkın kullanımına sunulan park, şehrin en kalabalık yerlerinden birinin merkezinde yer alıyor. Başkentlilerin özgürce vakit geçirip nefes alabilecekleri bir yer olan Zafer Parkı, aynı zamanda spor yapmak isteyenler için de çok çeşitli imkânlar sunuyor. Park alanı içinde basketbol sahası, voleybol sahası, tenis kortu, yürüyüş ve koşu parkurları bulunuyor.

İstanbul da Şehrin İçinde Doğada Hissedebileceğiniz 10 Kaçış Yerini sizler için hazırladık, içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Kaynaklar:

https://www.aoc.gov.tr/Portal/Geziyerlerimiz/gazi-orman-ciftligi-parki/39

https://seyyahdefteri.com/segmenler-parki-nerede-nasil-gidilir/

https://tr.wikipedia.org/wiki/Eymir_G%C3%B6l%C3%BC

https://www.cankaya.bel.tr/pages/332/AHLATLIBEL-ATATURK-PARKI/

https://www.anfa.com.tr/hizmetlerimiz/parklarimiz/30-agustos-zafer-parki/

https://tr.wikipedia.org/wiki/Ankara_Botanik_Park%C4%B1

Bizi Paylaşın

Yorum Ekle

E-posta hesabınız herkese açık yayınlanmayacak. Doldurulması gereken alanlar işaretlendi *