bogaz-agrisi
  • Yazar Tantunatura
  • 3.177
  • 0

Pastil ya da boğaz pastili, boğaz şikâyetlerini hafifletmek için tasarlanmış, farklı bileşenlerden oluşan, çoğunlukla yuvarlak ve yassı şekilli takviyelerdir. Pastiller, ağız yoluyla emilerek kullanılır. İçerdikleri özlerden ve aroma katkılarından dolayı oldukça lezzetli çeşitlere sahiptir.

Boğaz pastilleri, boğaz ağrısı, tahriş ya da yanmaya neden olan hastalıkları tedavi edemezler ancak şikâyetlerinizi hafifleterek daha iyi hissetmenize yardımcı olabilirler. Boğazınız ağrıdığında, kuruluk ya da yanma hissettiğinizde gün içinde kullanacağınız pastiller konforunuzu artırabilir.

Boğaza yönelik şikâyetler sadece hastalıklardan kaynaklanmaz. Günlük hayatta çok konuşmak ya da sesinizi yükseltmek zorunda olduğunuz anlar çoğunluktaysa, maça ya da bir konsere gittiyseniz, hava kirliliğine maruz kaldıysanız ertesi gün boğazda rahatsızlık, ses kısılması gibi istenmeyen durumlarla karşılaşabilirsiniz. Boğaz pastili, kuru ve tahriş olmuş boğaz dokusunu yumuşatarak rahatsızlığınızı yatıştırabilir.

Pastillerin içeriklerinin belirlenmesi, tasarımı ve üretimi aşamalarında, kolay ve pratik kullanım, lezzet, fayda gibi unsurlar gözetilir. Boğaz pastilinin sevilen tatlara sahip, değerli bileşenler içeren, kolay emilebilen ve her an yanınızda taşıyabileceğiniz şekilde tasarlanmış olması önemlidir. Tantunatura boğaz pastili çeşitleri, propolis ekstratı, C vitamini, çinko, zerdeçal ve hatmi içerir. Bal, limon ve portakal ile tatlandırılmış olup keyifli kullanım sunar. Tantunatura takviye edici gıdanın içeriğinde gam arabik bulunur. Akasya ağaçlarının özünden çıkarılan Arap zamkı olarak da bilinen gam arabik, pastile yumuşak gummy dokusu kazandırır. Bu doğal katkı maddesi sayesinde Tantanutara pastilleri, boğazda kolay çözünme ve parlak bir görünüm etkisi ile ön plana çıkar.

Boğazımız Neden Tahriş Olur? sorusunu ele aldığımız içeriğe bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Tarihte Pastil Üretimi ve Kullanımı

Boğaz ağrıları, tahriş ve yanma gibi semptomlar oldukça rahatsızlık vericidir. Zamandan ve altta yatan nedenden bağımsız, yüzyıllar boyunca insanlar boğaz ağrısını yatıştırmak için bir rahatlatıcı aramışlardır. Herkes, boğazı ağrıdığında bal, limon, zencefil, bitki çayı gibi doğal yöntemlere başvurarak bu rahatsızlığı kısa sürede olsa dindirmek ya da hafifletmek ister. Eski kaynaklara bakıldığında bu isteğin hep bir karşılığı olduğunu gösterecek bilgilere rastlanmaktadır.

Kaynaklara göre bilinen ilk boğaz pastili, MÖ1000 yılında Mısır’ın Yirminci Hanedanı zamanına kadar uzanmaktadır. Boğazı yatıştırmak amacıyla üretilen pastiller, narenciye, çeşitli otlar ve baharatlar karıştırılıp balla tatlandırılarak yapılırdı.

Daha yakın tarihe baktığımızda; İngiliz Botanikçi John Gerard’ın 1597 yılında yayımlanan Herball adlı kitabında, öksürük için yapılmış takviye ediciden bahsederek Tussiligo ya da halk arasında anılan ismiyle öksürük otuna değinmektedir.

İngiliz filozof Francis Bacon, 1626 yılında yayımlanan Sylva Sylvarum: A Natural History in Ten Centuries adlı kitabında, öksürük ve soğuk algınlığı için kullanılan bir pastilden ökse otu şekeri olarak bahsetmektedir.

Boğazınızı Rahatlatacak Bal İçeren Tarifler bilgisine bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Kaynak

https://www.gidamuhendisi.net/2020/05/02/e-414-arabik-gum-akasya-gami-nedir/

https://en.wikipedia.org/wiki/Throat_lozenge

Teaching the History & Social Aspects of Pharmacy https://pharmacy.wisc.edu/wp-content/uploads/2016/04/teach7.pdf

Bizi Paylaşın

Yorum Ekle

E-posta hesabınız herkese açık yayınlanmayacak. Doldurulması gereken alanlar işaretlendi *