doğa belgeseli-1
  • Yazar Tantunatura
  • 978
  • 0

Doğa, her zaman insanlık için merak konusu olmuştur. Çünkü cevabı hala bilinmeyen binlerce soru, keşfedilmeyi bekleyen sayısız bölge veya canlı türü vardır.

Peki, doğayı biraz daha yakından tanımaya ve bilgi birikiminizi artırmaya ne dersiniz? İşte, aklınızdaki soru işaretlerinin birçoğunu giderecek ve ufkunuzu genişletecek 10 doğa belgeseli!

Planet Earth (2006)

doğa belgeseli-planet-earth-bbc

BBC’nin en pahalı doğa projesi olan Planet Earth, 11 bölümden oluşan muazzam bir doğa belgeseli. 2006 yılında yayınlanan ve David Attenborough tarafından seslendirilen belgesel, BBC One kanalındaki ilk gösteriminde 8,7 milyon kişi tarafından izlendi. BBC Two’da yayınlanan tekrarında ise 3,2 milyon kişiye ulaşan Planet Earth, hala doğa belgeseli dendiğinde akla ilk gelen yapımlardan biri.

Üzerinde milyarlarca insan yaşamasına rağmen dünyadaki el değmemiş yerlere ve diğer canlıların yaşamına odaklanan Planet Earth, gezegenimizin büyüklüğünü, büyüleyici güzelliğini ve farklı canlı türlerinin yaşamını izleyicilerle buluşturuyor.

Planet Earth 2 (2016)

2006 yılında seyircisini ilk kez yüksek çözünürlükle tanıştıran Planet Earth belgeseli, bundan tam 10 sene sonra çekilen Planet Earth 2’de Ultra – HD çekim kalitesi ile izleyenlere adeta bir görsel şölen yaşatıyor. 6 bölümden oluşan belgeseli yine David Attenborough seslendirirken, müzikleri Hollywood’un vazgeçilmez bestecilerinden Hans Zimmer üstlendi.
İzleyicilere dünyadaki en sıra dışı yerleri ve hayvanları müthiş bir perspektifle yansıtan Planet Earth 2, doğa belgeseli konusunda çıtayı epey bir yükseltmiş durumda. Kaliteli bir çekimle dünyanın en ilginç bölgelerini ve farklı canlı türlerini keşfetmek isteyenlerin kesinlikle kaçırmaması gereken kaliteli bir yapım.

Seven Worlds, One Planet (2019)

doğa belgeseli-3

7 kıtayı ve bu kıtalara has hayvanların yaşantısını anlatan Seven Worlds, One Planet her bölümünde farklı bir kıtayı ele alıyor. Antarktika ile başlayan seri Asya, Güney Amerika, Avustralya, Avrupa, Kuzey Amerika ve Afrika ile devam ediyor.
Her bölümde canlı çeşitliliğini vurgulayan belgesel, insanoğlunun hüküm sürdüğü dünyada, hayvanların göğüs germek zorunda kaldığı mücadelelere de değiniyor. Belgeselin çekimleri 41 ülkede yapıldı. Seven Worlds, One Planet yaklaşık 5 yıl süren bir çekim sürecinin ardından seyircisiyle buluştu.

The Blue Planet (2001)

The Blue Planet, okyanuslar hakkında daha önce hiç duyulmamış bilgilere ve görülmemiş görüntülere yer veren en kapsamlı belgesellerden biri. 8 bölümden oluşan yapımın her bir bölümünde, izleyicilere okyanus dünyasının farklı habitatlarını daha yakından tanıma fırsatı sunuluyor. Eğer siz de mavi dünyanın altında neler olup bittiğini merak ediyorsanız, The Blue Planet’i en kısa zamanda izlemelisiniz.

David Attenborough tarafından seslendirilen belgeselin tam 4 Emmy ve 1 adet Peabody ödülü aldığını da belirtelim!

Blue Planet 2 (2017)

2001 yılında büyük ses getiren The Blue Planet, tam 16 yıl sonra devam serisiyle izleyicilerini yeni bir okyanus keşfine çıkarıyor. 7 bölümden oluşan Blue Planet 2’nin her bir bölümünde mercan kayalıkları, okyanusun derinlikleri ve sahiller gibi farklı yaşam alanlarına ışık tutuluyor. Su altı çekimleri 6000 saatten fazla süren belgeselde aynı zamanda çevre kirliliğine de değiniliyor.

Frozen Planet (2011)

Dört adet Emmy ödülü kazanan Frozen Planet, kuzey ve güney kutup bölgelerindeki yaşamı izleyiciyle buluşturuyor. İlk olarak kutupların nasıl oluştuğunu ele alan belgesel, ardından kutuplardaki insanları ve onların giriştikleri işleri anlatıyor. Her bölümde, farklı mevsimlerde kutuplarda yaşanan olaylara detaylıca değinen yapım, 50’şer dakikalık 8 bölümden oluşuyor.

Human Planet (2011)

BBC ve Discovery’nin ortak projesi olan Human Planet serisi 8 bölümden oluşuyor. İnsanların farklı habitatlarda hayvanlarla ilişkiler kurarak, en acımasız ortamlarda bile nasıl hayatta kaldıklarını ele alan belgeselde her bölüm 50 dakikadan oluşuyor. Okyanuslardan çöllere, ormanlardan kutuplara kadar dünyanın birçok noktasını keşfetme olanağı sunan Human Planet, üzerinde yaşadığımız gezegeni daha yakından tanımak isteyenlerin mutlaka izlemesi gereken bir belgesel.

IMDb puanı 9.0 olan Human Planet’i orijinalinde John Hurt seslendirirken, ülkemizde Tuncel Kurtiz’in anlatımıyla yayınladı.

One Strange Rock (2018)

doğa belgeseli-one-strange-rock

One Strange Rock, dünyanın hikâyesini uzayda yaşamış astronotların gözünden anlatan oldukça etkileyici bir belgesel. Oyuncu Will Smith’in anlatımıyla daha da sürükleyici olan bu yapım, dünyanın sıra dışı hikâyesini, onun neden özel olduğunu, yaşamın başlangıcını ve insan zekâsını konu ediniyor.

Çekimleri 100 hafta süren One Strange Rock, aynı zamanda kameraları şimdiye kadar hiç olmadıkları yerlere yerleştirerek dünya yüzeyini mikro ve makro ölçekte görebilmemize olanak sağlayan ender bir yapım. Görselliği ile ön plana çıkan ve izleyicilere benzersiz bir deneyim yaşatan belgesel, 172 ülkede 43 dil ile yayınladı.

Our Planet (2019)

doğa belgeseli-2

Ekosistemin devamlılığını sağlama ve iklim değişikliğinin tüm canlıları nasıl etkilediğine değinen Our Planet, diğer doğa belgesellerine kıyasla insanların çevre üzerindeki etkisine daha fazla odaklanıyor. Afrika’nın geniş ovalarından Güney Amerika’daki ormanlara kadar dünyadaki doğal güzelliklerin yer aldığı belgesel, aynı zamanda izleyicileri çevrenin yok edilmesi konusunda kendi rollerini düşünmeye sevk ediyor.

Yönetmenliğini Alastair Fothergill’in üstlendiği 8 bölümlük yapımı, belgesellerin vazgeçilmez ismi olan doğa tarihçisi David Attenborough seslendiriyor.

The Hunt (2015)

Doğadaki avcılar ve avları arasındaki ilişkiye odaklanan The Hunt, her bölümünde dünyanın en önemli habitatlarındaki avcıların geliştirdiği stratejilere ve avların bu stratejilere karşı ürettiği taktiklere yer veriyor. Belgesel, okyanuslardan balta girmemiş ormanlara kadar doğanın birçok farklı bölgesindeki av ve avcıların karşılaştıkları zorluklara değiniyor. Son bölümünde ise dünyanın içinde bulunduğu durumu, büyük yırtıcıların ve onları korumak için savaşan bilim insanlarının gözünden değerlendiriyor.

Evinizden Doğaya Dokunabileceğiniz En Güzel 10 Film Önerisi yaptığımız içeriğimizi de okumak için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Bizi Paylaşın

Yorum Ekle

E-posta hesabınız herkese açık yayınlanmayacak. Doldurulması gereken alanlar işaretlendi *