kisin-icinizi-isiticak-sarki-önerleri-tantunatura
  • Yazar Tantunatura
  • 1.130
  • 0

Kış aylarında hava sıcaklığının düşmesi ve günlerin kısalması, günlük işlerimizi bile daha yorucu hale getirebilir. Kış aylarında hissettiğimiz bu yorgunluk hissi ise mental sağlığı etkileyerek mevsimsel duygulanım (duygudurum) bozukluğu ve daha birçok rahatsızlığa sebep olabilir. Nitekim kış aylarında kendinizi daha iyi hissetmeniz için yapabileceğiniz bazı şeyler bulunuyor. Bunlardan biri de müzik dinlemek! “Müzik ruhun gıdasıdır” cümlesi son derece doğru. Yıllardır müziğin insan psikolojisi üzerindeki etkileri araştırılıyor. İşte müziğin ruh sağlığı üzerindeki etkisi ve kışın ruhunuza iyi gelecek bazı şarkı önerileri.

Sonbahar Ve Kış Aylarında Kamp Yapmak İçin Doğa İle Baş Başa Kalabileceğiniz En İyi 10 Yer konusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Kışın Neden Depresif Hissederiz ve Müzik Ruh Sağlığını Nasıl Etkiler?

kisin-ruhunuza-iyi-gelecek-sarki-önerileri

Soğuk hava kişinin kendini uyuşuk hissetmesine sebep olur. Bu durum günlük fiziksel aktiviteyi sınırlar. Öte yandan soğuk havalarda vücut daha enerjik hissetmek için bol kalorili yiyeceklere ihtiyaç duyar. Şeker ve karbonhidrat içeriği yüksek olan besinleri tüketmeye olan eğilim artabilir. Fiziksel aktivitedeki azalma ve şekerli gıdaların tüketimi yorgunluk ve uyuşukluk hissini artırır, kan dolaşımını yavaşlatır. Bu durum ise depresif hissetmeye sebep olabilir. 

Bu durumun önüne geçmek için sağlıklı beslenmeye ve düzenli egzersize özen göstermek gerekir. Öte yandan müzik de ruh sağlığı üzerinde etkisi olan son derece güçlü bir araçtır. Araştırmalar, müziğin depresyon ve kaygıyla ve bir dizi başka zihinsel sağlık sorunuyla mücadelede yardımcı olabileceğini gösteriyor. Biz de sizler için kış aylarında ruhunuza iyi gelecek bazı şarkıları listeledik!

Kış Aylarında İçinizi Isıtacak Şarkı Önerileri

kis-aylarinda-isinizi-isiticak-sarki-önerileri-tantunatura

Dua Lipa / Elton John – Cold Heart

Genç şarkıcı Dua Lipa ve usta müzisyen Elton John’un bu yıl listeleri alt üst eden Cold Heart isimli şarkısı, iki harika şarkının bir araya getirilerek düzenlemesiyle bestelendi. Şarkı; Elton John’un 1989 yılı hiti Sacrifice ve 1972’de çıkan Rocket Man klasiğinden izler taşıyor. 

Wild Belle – Another Girl

Amerikalı müzik grubu Wild Belle’nin 2013 yılında çıkan bu şarkısı ise genç bir kadının umutsuz aşkını oldukça hareketli bir besteyle anlatıyor.

Gwen Stefani – Early Winter

Şarkı ilk gitar notalarından itibaren, ruh halini oldukça hızlı bir şekilde yükseltiyor. Ancak Gwen Stefani’nin zarif ve narin sesi müziğe girer girmez şarkı, kalpleri ısıtmaya başlıyor. 

Barış Manço – Kara Sevda

Unutulmaz sanatçı Barış Manço’nun “Dışarısı buz gibi lapa lapa kar var, benim içim yanıyor…” sözleriyle akıllarımıza kazınan Kara Sevda şarkısı da kışın içinizi ısıtacak şarkılar arasında.

The Doors – Wintertime Love

The Doors’un tarzı şarkıda açıkça kendini belli ediyor. Ancak tuhaf olan şarkıda yılbaşı ezgilerinin de olması. Jim Morrison’ın kış dansı için yaptığı bu şiirsel daveti kim reddedebilir?

Teoman – Kupa Kızı ve Sinek Valesi

Teoman’ın efsaneleşen Kupa Kızı ve Sinek Valesi şarkısı, kış aylarında dinlenebilecek en güzel şarkılardan birisi.

Nil Karaibrahimgil – Kış Şarkısı

“Bugün hava sıfırın altında on seni düşündüm ama inan bu son…” Nil Karaibrahimgil’in 2002 yılında Nil Dünyası isimli albümünden çıkan bu şarkı da sakin tınılardan oluşan melodisiyle ruhunuza iyi gelecek parçalardan biri.

Ariana Grande – Winter Things

Son dönemin yıldızı parlayan şarkıcısı Ariana Grande’nin bu şarkısı melodisiyle ilk andan itibaren içinizi ısıtmaya başlıyor ve duygularınızı açığa çıkarıyor. 

The Kinks – Sunny Afternoon

Kış aylarının soğuk havasından kaçınmak isteyenler için bu şarkı kelimenin tam anlamıyla biçilmiş kaftan! Yalnızca gözlerinizi kapatın ve kendinizi ritme bırakın. Artık aralık değil, temmuz ayındasınız!

Barış Manço – Anlıyorsun Değil Mi?

“Hava ayaz mı ayaz, ellerim ceplerimde. Bir türkü tutturmuşum, duyuyorsun değil mi?” Listemizde Barış Manço’nun içimizi ısıtan bir diğer şarkısı “Anlıyorsun Değil mi?” ye yer vermesek olmazdı. Mançoloji 2 albümünden çıkan bu şarkı aradan onlarca yıl geçmesine rağmen hala dinlemekten vazgeçemediğimiz parçalardan biri.

Evinizden Doğaya Dokunabileceğiniz En Güzel 10 Film Önerisi konusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Kaynak:

https://www.forbes.com/sites/michelecatalano/2013/01/10/ten-songs-to-warm-you-up-on-a-winters-day/?sh=1e8fa40aa2ba

https://www.mytransformations.com/post/cold-weather-and-anxiety-and-how-to-address-it

Bizi Paylaşın

Yorum Ekle

E-posta hesabınız herkese açık yayınlanmayacak. Doldurulması gereken alanlar işaretlendi *