hatmi-nedir
  • Yazar Tantunatura
  • 1.188
  • 0

Hatmi, ebegümecigiller familyasından, 60’a yakın türü bulunan Alcea cinsinden bitki türlerinin ortak adıdır.

Dilimizde hatmi ya da bir türü olan gülhatmi ismiyle bilinen bitkinin bilimsel ismi Alcea rosea’dır. Hatmi bitkisi, mantar hastalığına yatkınlığı nedeniyle iki yıllık yaşam döngüsüne sahiptir. Sıklıkla ekilip hızla büyüdüğü için çok yıllık algısı yaratabilir. Hatmi bitkisi çoğunlukla ekildiğinin ilk yılında çiçek açar.

Çok çeşitli topraklarda yetişir. Buna rağmen hatmi yetiştirirken besinden fakir bir toprak kullanılırsa organik madde ile zenginleştirilmesi önerilir. Zengin bir toprağı ve korunaklı güneşli bir bölgeyi tercih eder, yine de -15 dereceye kadar dayanıklıdır. Hatmi kısa sürede ve kolayca 2,4m yüksekliğe ulaşabilir. Hatmi bitkisi ülkemizde de yaygın şekilde yetiştirilir.

Çiçekleri pembe, sarı ve turuncu dâhil olmak üzere beyazdan koyu kırmızıya kadar çeşitli renklere sahiptir. Cezbedici renkte çiçekleri kuşları ve kelebekleri kendine çekebilir. Alcea rosea, temmuz ayından eylül ayına kadar çiçeklidir ve tohumları ağustostan ekime kadar olgunlaşır.

Bitki, gıda, ilaç ve malzeme kaynağı olarak çok çeşitli kullanım alanlarına sahiptir. Büyük ve dikkat çekici çiçekleriyle süs bitkisi olarak bahçelerde de tercih edilir.

Hatminin Kullanım Alanları Nelerdir?

Hatmi bitkisi tıp, gıda, peyzaj ve kâğıt alanında kullanıma sahiptir.

Saksı bitkisi olarak da kullanılan hatminin taze yaprakları çiğ veya pişmiş şekilde salatalara eklenebilir. Çiçeklerinden kendine has kokusu ve lezzeti olan hatmi çiçeği çayı yapılır. Hatmi çiçeği çayı birçok toplumda şifa amacıyla demlenerek tüketilir.

Bitkinin tohum, kök, yaprak ve çiçekleri, tıbbi kullanım alanına sahiptir. Geleneksel ya da bitkisel tedavi alanında ağırlıklı olarak idrar söktürücü ve yumuşatıcı olarak kullanılır. Geleneksel Çin tıbbında anti diyabet maddesi olarak kullanılmaktadır. Göğüs hastalıklarının tedavisinde yumuşatıcı etkisiyle, kabızlık ve dismenore (adet sancısı) şikâyetlerini hafifletme etkisiyle de geleneksel tıp alanında tercih edilir.

Bitkinin özü bir bileşen olarak cilt kremi, nemlendirici gibi ürünlerde kozmetik amaçla kullanılır.  

Son olarak, hatmi bitkisinin sapları, bazı tür kâğıtların yapımında bitkisel lif olarak tercih edilmektedir.

Pastil Nedir? Ne İçin Kullanılır? Sorusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Kaynaklar:

http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/a/alcea-rosea=hollyhock.php

https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Alcea+rosea

https://en.wikipedia.org/wiki/Alcea_rosea

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25677352/

http://temperate.theferns.info/plant/Alcea+rosea

Bizi Paylaşın

Yorum Ekle

E-posta hesabınız herkese açık yayınlanmayacak. Doldurulması gereken alanlar işaretlendi *