rahatlatıcı-kolay-cay-tarifleri
  • Yazar Tantunatura
  • 1.460
  • 0

Rahatlamak için bitki çayı içmek birçok kültürde gelenekselleşmiş bir alışkanlıktır. Özellikle stres, gerginlik veya huzursuzluk anlarında yatıştırıcı etkileri ile bilinen bazı bitki çayları vardır.

Zor bir günün sonunda, sizin için özel olan, heyecan verici bir günde ya da sadece uykuya dalmayı kolaylaştırmak için doğadan destek alabilirsiniz. Günün dilediğiniz anında evde ya da ofiste kolayca demleyebileceğiz rahatlatıcı bitki çayı tariflerine yer vereceğiz.

Boğazınızı Rahatlatacak Bal İçeren Tarifler konusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Melisa Çayı

Limon çiçeği adıyla da bilinen Melisa, nane ile aynı bitki ailesinden gelir. Limon kokulu oldukça güzel aromatik bir etkiye sahip olan bu bitki, halk arasında limon nanesi, oğul otu gibi isimlerle de anılır. Melisa çayının popülerliği hoş kokusu ve tadıyla sakinleştirici ve rahatlatıcı bir etki yaratmasından gelir.

Bitki çayları arasında hafif bir tada sahip olması nedeniyle çoğu kişi tarafından sevilerek tüketilir. Tek başına demlenip içilebilecek kadar hoş bir tada ve kokuya sahip olan Melisa Çayı arzuya göre limon ve balla da desteklenebilir. Melisa çayını hazırlamak oldukça kolaydır. Aktardan ya da marketten satın alacağınız kurutulmuş melisa yapraklarından 1 yemek kaşığı kadarını bir fincan sıcak suyun içine atın. 5 dakika demlenmesini bekleyin. Ardından yaprakları süzüp servis yapabilirsiniz.

Sarı Kantaron Çayı

Dünyada bilinen adıyla Saint John’s Wort, sakinleştirici etkisiyle rahatlamayı teşvik eden en çok tüketilen bitki çaylarından biridir. Bizde sarı kantaron, kılıç otu, cadı otu ya da mayasıl otu isimleriyle de anılır. Geleneksel tıpta çok farklı sağlık yararları ile bilinen St. John’s Wort bitkisi modern tıbbın da mercek altına aldığı, en çok araştırılan bitkilerden biri olma özelliğe de sahiptir.

Sarı kantaron çayı, bitkinin kurutulmuş yapraklarından veya tohumundan yapılır. Mutlaka demleme yöntemiyle hazırlanması gerekir. Bir tutam sarı kantaron bitkisi, 1 fincan sıcak suya atılıp 5-10 dakika üstü kapalı şekilde demlenmeye bırakılmalıdır. Sarı kantaron, kendine özgü acımtırak bir tada sahip olduğu için bal ve limonla birlikte içimi yumuşatılabilir.

Sarı kantaron çayını,  bildiğiniz ve güvendiğiniz markalardan satın almaya özen gösterin. Ayrıca bu bitki, bazı ilaçlarla etkileşime girmesi nedeniyle kullanılmadan önce doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.

Zerdeçallı Papatya Çayı

Rahatlatıcı çayların içinde ilk akla gelenlerden biri de şüphesiz papatya çayıdır. Sakinleştirici etkisiyle bilinen papatya ve ferahlatıcı ve zindelik veren zerdeçalın bir araya geldiği bu çay soğuk kış günleri için de idealdir. Papatya çayı, taze ve aromatik kokusuyla kolay içimli olup yorgun ve gergin olduğunuz anlarda çok daha iyi hissetmenize yardımcı olur. Zerdeçal, özellikle mevsim geçişlerinde yaşanabilecek halsizlik, yorgunluk ve boğaz kuruluğu gibi istenmeyen etkilerin hafifletilmesine olanak sağlar.

Zerdeçallı papatya çayı için 1 yemek kaşığı kurutulmuş papatya, 1 tatlı kaşığı taze zerdeçal rendesi ya da 1 çay kaşığı toz zerdeçal ve sıcak suya ihtiyacınız var. Papatyayı 5 dakika demleyin. Taze zerdeçalla yapacaksanız zerdeçalı papatya demlendikten sonra ilave edin. Toz zerdeçalı dilediğiniz zaman ekleyebilirsiniz. Çayı hazırladıktan sonra sakinleştirici ve yumuşatıcı etkisini arttırmak için 1 kaşık bal da ilave edebilirsiniz. Son olarak bir dilim limonla servis yapabilirsiniz.

Lavanta Çayı

Lavanta uzun yıllar boyunca hoş kokusuyla aromatik amaçla kullanılsa da son yıllarda gıda alanında da oldukça yaygın olarak tüketiliyor. Lavantanın sakinleştirici yararları genellikle lavanta özü üzerinden elde edilmeye çalışılmış olup bitki çayında kurutulmuş lavanta çiçeğinin tomurcuğu tercih ediliyor.

Yaygın bir aromaterapi ajanı olan lavantanın kokusunu seviyorsanız çayı da hoşunuza gidecektir. Yorgun ve stresli bir günün sonunda sadece kokusuyla bile ortamın atmosferini değiştirme gücüne sahip olan lavantayı içerek sakinleştirici etkisini arttırın. Kaynamış suyun içine 1 yemek kaşığı lavanta tomurcuğu ekleyin. Fincanın üstünü kapatarak yaklaşık 10 dakika demlenmesini bekleyin. Tomurcuklar suya rengini bırakıp demlendikten sonra süzüp servis edebilirsiniz.

Maça Çayı

Son zamanların popüler bitki çaylarından biri olan maça, işlenmiş yeşil çay yapraklarının ince toz şeklinde öğütülmesi ile elde edilir. Uzak Doğu kültüründen gelen maça, yeşil çaydan çok daha güçlü etkileri ile bilinir. İçeriğinde bulunan L-theanine maddesi, zihni rahatlatıcı etkiye sahiptir. Bu nedenle meditasyonlarda kullanımı yaygındır.

Maça çayı, diğer bitki çaylarından farklıdır. Tomurcuk ya da yapraklardan değil maça tozundan hazırlanır. 1 fincan sıcak suya, 1 tatlı kaşığı maça tozu atılıp eriyinceye kadar karıştırılır. Tatlandırmak amacıyla bal ilave edilebilir. Yapımı oldukça kolay olan maça çayı, sakinleşmek ve zihni yatıştırmak amacıyla günün her saati tercih edilebilir. Yoğun bir etkiye sahip olduğundan 1 fincandan fazla tüketilmemesi önerilir.

Ses Kısıklığının En Sık Görülen Nedenleri Nelerdir? Sorusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Kaynaklar:

https://en.wikipedia.org/wiki/Lemon_balm

https://www.drozdogan.com/sari-kantaron-cayi-ve-yagi-hangi-hastaliklarda-denenmektedir/

https://www.healthline.com/health-news/is-st-johns-wort-safe-080615

https://www.healthline.com/nutrition/lavender-tea-benefits

Bizi Paylaşın

Yorum Ekle

E-posta hesabınız herkese açık yayınlanmayacak. Doldurulması gereken alanlar işaretlendi *