petek-bal
  • Yazar Tantunatura
  • 12.086
  • 0

Bal, çok eski zamanlardan beri şifa kaynağı olarak kabul edilmektedir. Balla ilgili akla gelen ilk şeyin tatlı bir kahvaltılık olduğu gerçeği bir kenarda dursun, biraz düşününce ne kadar çok şeyde kullanıldığına şaşırabilirsiniz. Yemeklerde, tatlılarda, soslarda, salatalarda kullanılan bal en çok da şifalı çayların tatlandırıcısı, baharat ve ot karışımlarının birleştiricisi görevi görür. Mevsim değişirken biraz soğuk aldığımızda, halsizleştiğimizde, hastalık habercisi olduğunu düşündüğümüz boğaz kaşıntısında ilk aklımıza gelen şey ballı tariflerdir. Şimdi size havaların soğumaya başladığı bu günlerde ihtiyacınız olabileceğini düşündüğümüz boğazı rahatlatacak bal içeren tarifler vereceğiz.

Boğazımız Neden Tahriş Olur? sorusunu ele aldığımız içeriğe bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Ballı Limonlu Zencefil Karışımı

Boğazda ağrı, yanma, tahriş ya da hafif kaşıntı baş gösterdiği anda bu karışımı kolayca hazırlayabilirsiniz. İhtiyacınız olan malzemeler: 1 çay kaşığı toz zencefil, yarım limon suyu ve bal. Şifa aramak için hazırlayacağınız tüm tariflerde ham bal kullanmanızı tavsiye ederiz. Ham bal, besin değeri açısından çok daha değerlidir. Tüm malzemeleri küçük bir kâsede macun kıvamına gelene kadar karıştırın. Karışımı yedikten sonra bal ve zencefil boğazınızı kaplayarak boğaz dokusunu yumuşatacak ve şikâyetlerinizi yatıştıracaktır.

Zencefilli Ballı Çay

Bal-zencefil-limon karışımını macun formunda yemekte zorlanıyorsanız çayını da yapabilirsiniz. Bir fincan sıcak suya toz zencefil, bal ve limon ekleyerek karıştırın. Hafif ılınmasını bekledikten sonra içebilirsiniz.

Bu çayı taze zencefille de yapabilirsiniz. 1 fincan sıcak su, yarım limon suyu, 2 tatlı kaşığı bal ve 2 cm taze zencefil köküne ihtiyacınız var. Zencefili küçük küçük kesip sıcak suyun içine atın ve 5 dakika demlenmesini bekleyin. Ardından limon suyu ve bal ekleyip karıştırın. Zencefil tanelerinin ağzınıza gelmesinden hoşlanmıyorsanız içmeden önce süzebilirsiniz. Çayınızın ilk sıcaklığı geçtikten sonra en iyi etki için düzenli şekilde küçük yudumlarla tüketin.

Bal, iltihaplı boğazın üzerinde yatıştırıcı bir film oluşturduğu için önemli bileşendir ve size geçici bir rahatlama sağlar.

Hatmi Çiçeği, Bal ve Limon Çayı

Kış aylarında hatmi çiçeği şifa arayanların en çok tercih ettiği bitkiler arasında yer alır. Hatmi çiçeği bazı yörelerde, gülhatmi, deve gülü, silindir çiçeği gibi isimlerle de anılır. Hatmi çiçeği bitkisi, çok eski zamanlardan beri farklı şekillerde hazırlanarak fayda sağlanan şifalı otlar arasında yer almaktadır. En çok boğaz ağrısı, öksürük gibi rahatsızlıkların yatıştırılmasında kullanılır.

Halk arasında hatmi çiçeğinin en yaygın kullanım şekli demlemedir. Kolay içimli ve lezzetli bir hatmi çiçeği çayı tarifi vereceğiz. İhtiyacınız olan malzemeler, kişi başı 5-6 adet kuru hatmi çiçeği, 1 tatlı kaşığı bal, isteğe göre limon. Bir fincan sıcak suyun içine kurutulmuş hatmi çiçekleri atılır. 10 dakika demlemeye bırakılır. Demlendikten sonra süzülüp bal ve limon eklenir.

Karabiber Bal Limon Karışımı

Mevsimsel rahatsızlıklarda, şikâyetlerinizi hafifletecek tariflerden biri de karabiber, bal ve limonla yapılan macun kıvamındaki şifalı karışımdır. Boğazda kaşıntı, yanma, ağrı gibi semptomları yatıştırır. Karışımı ilk yedinizde karabiber, boğazda ekstra bir yanmaya neden olsa da kısa sürede rahatlatıcı etkisiyle çok daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

Küçük bir kâse içinde 1 çay kaşığı toz karabiber, 2 tatlı kaşığı bal ve yarım limon suyunu karıştırın. Karabiberi bala tamamen yedirene kadar karıştırmayı sürdürün. Aksi takdirde toz karabiberi yutmakta zorlanabilirsiniz. Hazırladığınız karışımı yavaş yavaş yiyebilirsiniz. Kısa sürede boğazınızdaki rahatsızlıkları yatıştıracaktır.

Siyah Turp ve Bal Karışımı

Soğuk algınlığı, mevsimsel grip gibi hastalıkların başlangıç aşamasında ilaçlardan önce doğal yöntemlere veya takviye edici gıdalara başvurmak son derece yaygındır. Çoğu zaman da şikâyetlerinizin hafiflemesine ve daha iyi hissetmenize yardımcı olurlar. Siyah turp ve bal karışımı da en çok kullanılan alternatif yöntemlerden biridir. Boğaz ağrısına ve tahrişe iyi geldiği bilinmektedir.

Bu karışım için sadece 2 malzemeye ihtiyacınız var. Siyah turp ve bal. Turpu iyice yıkayın. Ardından tepesini kesin ve içini kabak oyacağı ya da bir kaşık yardımıyla hafifçe oyun. Oyuk yere aldığı kadar bal ekleyin ve kestiğiniz turp parçasını kapak görevi görecek şekilde kapatın. Turpu devrilmemesi için uygun büyüklükte bir kâse ya da bardağın içine yerleştirip 6-8 saat, oda sıcaklığında bekletin. Bu işlemi geceden yapmanızı tavsiye ederiz. Sabah uyanınca aç karnına turpun içindeki ballı turp suyunu için. Birkaç gün üst üste tekrarlayabilirsiniz.

Boğaz Sağlığını Korumanın Yolları ile ilgili merak ettiklerinize bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Kaynak

https://www.medicalpark.com.tr/zencefilin-faydalari/hg-1701

https://www.iyiliksaglik.com/karabiber-bal/

https://www.nefisyemektarifleri.com/hatmi-cicegi-cayi-oksuruk-kesen/

https://www.saglikaktuel.com/haber/oksurugu-aninda-kesiyor-iste-evde-yapabileceginiz-dogal-oksuruk-surubu-64748.htm

Bizi Paylaşın

Yorum Ekle

E-posta hesabınız herkese açık yayınlanmayacak. Doldurulması gereken alanlar işaretlendi *