bogaz-tahrisi-bogaz-agrisi
  • Yazar Tantunatura
  • 4.622
  • 0

Boğaz yüzey dokusunun farklı nedenlerle zarar görmesi sonucu, kaşıntı, kızarıklık, yanma ve rahatsızlık hissinin meydana gelmesi, boğaz tahrişi olarak tanımlanır. Boğaz tahrişi, alerjik reaksiyon, viral ve bakteriyel enfeksiyon, gastroözofageal reflü kaynaklı ya da solunum yolları hastalıklarının erken belirtisi olabileceği gibi tamamen hastalık dışı etkenlerden de kaynaklanabilir. Çok ve uzun süreli konuşmak, yüksek sesle konuşmak, kuru hava, duman ve kimyasal madde maruziyeti, sıklıkla görülen boğaz tahrişi nedenleri arasında sayılabilir.

Boğazımız neden tahriş olur sorusunun cevabı oldukça geniş bir çerçeveye sahip olsa da sizlere en sık görülen ve kısa süreli (akut) boğaz tahrişlerinin nedenlerinden bahsedeceğiz.

Boğaz Sağlığını Korumanın Yolları ile ilgili merak ettiklerinize bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

1-Soğuk Algınlığı ve Grip Gibi Viral ve Bakteriyel Enfeksiyonlar

Sonbaharla birlikte görülme sıklığı artan ve bulaşıcı viral enfeksiyonlar arasında en yaygını olarak kabul edilen soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve boğaz tahrişine neden olabilir. Bu tip durumlar antibiyotik tedavisi gerektirmez, semptomları hafifletici tedavilere yer verilir.

Viral enfeksiyonlar dışında bakteriyel enfeksiyonlar da boğaz sağlığını tehdit eden unsurların başında gelir.

2-Alerjiler

Kaşıntılı ve tahriş olmuş bir boğazın yaygın nedenlerinden biri alerjilerdir. Hayvan tüyleri, toz, polen ve bazı gıda alerjileri boğazda tahrişe neden olabilir.

3- Yüksek Sesle Uzun Süre Konuşmak

En sık görülen boğaz tahrişi nedenleri arasında yüksek sesle konuşmak, çok konuşmak ya da bağırmak yer alır. Sıklıkla meslek hastalığı olarak karşımıza çıkar. Gün içinde sürekli konuşması gereken öğretmenler, politikacılar, ses sanatçıları, satışçılar, ses kısıklığı ve akabinde boğazda kaşıntı, kızarıklık gibi sorunlarla karşılaşırlar. Kimi zaman da konser, eylem ya da spor müsabakası gibi etkinliklerden sonra çok fazla bağırmanın etkisiyle şiddetli boğaz tahrişi görülebilir. Soğuk içeceklerin eşlik ettiği gürültülü bir ortamda sadece sohbet ediyor olmak bile boğazda tahrişe yol açabilir.

Sesinizi ve boğazınızı kötü kullanmaktan kaynaklanan tahrişin yarattığı şikayetler kısa sürelidir. Evde uygulayabileceğiniz basit tedavilerle boğaz tahrişinin etkisi hafifletilebilir. Ilık bitki çayları, bal-limon karışımı, bol sıvı alımı gibi gıdalardan yardım alabilirsiniz.

4-Hava Kuruluğu

Özellikle kış aylarında nem oranının düşmesi ile kuru havaya bağlı boğaz tahrişi görülebilir. Soğuk havalarda iç mekânları ısıtmak için kullanılan kombi, klima, soba gibi tüm ısıtıcılar ortamdaki nemin azalmasına neden olur. Düşük nem oranı hem burun hem de boğaz sağlığı için olumsuz bir atmosfer yaratır.  

Kuru hava, burunda ve ağız içinde kurumaya, burun tıkanıklığına yol açar. Burnun tıkalı olması nedeniyle solunum ağız yoluyla yapılmaya çalışılır. Özellikle düşük nemli ortamda gece boyunca nefes almak boğaz tahrişini arttırabilir.  

Böyle bir durumdan korunmak için oda termometresi yardımıyla iç mekân nemi ve sıcaklığını sürekli kontrol altında tutabilirsiniz. Bilhassa kış aylarında yaşanan kuruluğu önlemek için hava nemlendirici cihaz veya ortamı nemlendiren iç mekân bitkileri kullanabilirsiniz. Ortam nemlendirmesinin yanı sıra kendi vücudunuzun da neme ihtiyacı olduğunu unutmamalısınız. Yetişkinler için günde ortalama 2-3 litre su tüketimi ihmal edilmemelidir.

Pastil Nedir? Ne İçin Kullanılır? sorusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

5-Hava Kirliliği ve Kimyasallar

Başta sigara dumanı olmak üzere hava kirliliği tahriş edici etkilere sahiptir. Sigara içmek, içilen ortamda bulunmak, toz ya da yangına maruz kalmak, trafik yoğunluğunun olduğu yerlerde uzun süre kalmak solunum sağlığını olumsuz etkiler. Boğaz dokusunda tahrişe, kuruluğa ve yanmaya neden olur. Eğer sigara kullanıyorsanız bırakmaya çalışın ve sigaraya içilen ortamlardan uzak durun. Hava kirliliğinin yoğun olduğu yerlerde uzun süre kalmamaya, kaldığınız süre boyunca maske kullanmaya özen gösterin.

Kimyasallar da tıpkı çevresel hava kirliliği kaynakları gibi boğaz dokusuna zarar verir. Özellikle ev temizliğinde yanlış deterjan kullanımı, boya ve vernik dumanı, iş yerinde maruz kalınan kimyasal maddeler, boğaz tahrişine neden olabilir. Evde kullandığınız deterjanları karıştırmamaya, iç mekân kullanımına uygun duman ve koku yaymayan, su bazlı boya ve vernik türlerini tercih etmeye özen gösterin. Yoğun kimyasal maruziyeti yaşanabilecek tüm ortamlarda uygun ekipman kullanımına dikkat edin.

Kaynak

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sore-throat/symptoms-causes/syc-20351635#:~:text=Dry%20indoor%20air%20can%20make,cause%20a%20chronic%20sore%20throat.

https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/cevresagligi-ced/ced-birimi/hava-kirlili%C4%9Fi-ve-sa%C4%9Fl%C4%B1k-etkileri.html

https://www.healthline.com/health/dry-sinuses

https://www.healthline.com/health/sore-throat#-causes

Bizi Paylaşın

Yorum Ekle

E-posta hesabınız herkese açık yayınlanmayacak. Doldurulması gereken alanlar işaretlendi *