bogaz-sagligi-bogaz-agrisi
  • Yazar Tantunatura
  • 8.196
  • 0

Boğaz sağlığı çoğu zaman çevresel ve bireysel etkenlere karşı oldukça hassas olup kolayca etkilenebilir. En sık karşılaşılan sebepler arasında mevsim etkileri, klima ve kalorifer gibi çeşitli ısıtma ve soğutma cihazları, sigara ve egzoz dumanı gibi dış etkenler ve bağırma, yanlış beslenme gibi bireysel nedenler sayılabilir. Boğaz sağlığının bozulması, hastalığın getirdiği problemlerin yanında günlük aktivitelerin sekteye uğramasına, rahatça konuşamamaya, boğazda ağrı ve acı hissedilmesine ve huzursuzluğa neden olur. Günlük yaşantınızda basit bazı hususlara dikkat ederek risk faktörlerini ortadan kaldırabilir, boğaz sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Hasta olan insanlarla mesafenizi koruyun

Bulaşıcı hastalıklarda en büyük risk faktörü hiç şüphesiz yakın temastır. Birçok zaman tecrübe ettiğiniz gibi aileden biri soğuk algınlığı ya da grip gibi bir hastalığa yakalandığında çoğunlukla diğer fertler de kısa süre içinde hastalanır. Bu durum iş, okul ve yakın çevreniz için de geçerlidir. Özellikle kış aylarında kapalı alanlarda bulunmak riski arttırır. Yapabileceğiniz en iyi şey hasta olduğunu bildiğiniz kişilerle mesafeyi korumaktır. Bunun yanı sıra aynı ev içinde ortak eşya kullanmamaya da özen göstermek gerekir.

Sıvı tüketimini arttırın

Boğazı nemli tutmanın en kolay yolu su içmektir. Boğaz, yeteri kadar nemlendirilmediği takdirde kurur. Kuru bir boğazda rahatsızlık verici bir ağrı ya da yutkunma zorluğu meydana gelebilir. Yeteri kadar su içmek, mukus üretimi için önemlidir. Mukusu yumuşatır, azaltır ve boğazı rahatlatır. Günlük 2 ya da 3 litre su içmeyi ihmal etmeyin. Ayrıca boğaz sağlığını korumak için ılık içecekler de tüketebilirsiniz. Çok soğuk ve çok sıcak yiyecek ve içeceklerden kaçının. Sabahları kuru bir boğazla uyandıysanız daha fazla tahriş olmasını önlemek için sıcak bir banyo yapabilirsiniz. Banyo buharı kısa sürede boğazı nemlendirip daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.

İyi beslenin

Özellikle mevsim geçişlerinde vücut daha savunmasız bir hale gelebilir. Bu dönemlerde genel vücut sağlığınızı korumak için beslenmenize özen göstermelisiniz. Mevsim değişikliklerinde en çok artan şikâyetler arasında boğaz ağrıları, tahriş gibi boğaz kaynaklı sorunlar yer alır. Vücudun doğal savunmasını artırmak için iyi beslenmek, düzenli ve aktif bir yaşam tarzı benimsemek oldukça etkili olacaktır.

Boğaz tahrişinden kaçının

Klima, sigara, alkol, kirli hava, kimyasal temizlik malzemeleri oda spreyi gibi dış etkenler ve uzun süre yüksek sesle konuşmak ya da bağırmak boğazda tahrişe neden olabilir. Boğaz sağlığı için bu tip durumlara karşı dikkatli olunması gerekir. Klima, havanın kurumasına neden olur. Özellikle yaz aylarında uzun saatler klimalı ortamda olmak boğazın doğal neminin azalmasına sebep olur. Soğuk ve kuru hava boğazda tahrişe, kızarıklığa ve ağrıya yol açabilir. Tütün ve hava kirliliği de benzer şekilde etki eder. Sigara içmeyin ve pasif içicilikten uzak durun. Kirliliğin yüksek olduğu ortamlarda burundan nefes almaya özen gösterin ve fazla efordan kaçının. Bazı ev temizlik maddeleri de boğazda tahrişe sebep olabilir. Temizlik malzemelerini ideal miktarlarda kullanmaya özen gösterin. Boğaz ve solunumu korumak için gerekirse maske takın.

Boğazımız Neden Tahriş Olur? sorusunu ele aldığımız içeriğe bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Tahrişi azaltmanın yollarını arayın

Bazı dış etkenler sebebiyle ya da uzun saatler yüksek sesle konuşmak zorunda kaldığınız zamanlarda tahriş kaçınılmaz olabilir. Böyle durumlarda boğazınızı dinlendirmeyi ihmal etmeyin. Uzun süreli konuşmalardan kaçının ve mümkün olduğunda alçak sesle konuşmaya çalışın. Mutlaka sıvı tüketimini arttırın. Bal ve limonla tatlandırılmış bitki çaylarından destek alın. Klima temizliğini ihmal etmeyin.

Ev, işyeri ve arabalardaki klimaların filtreleri düzenli olarak temizlenmelidir. Temizliği yapılmamış filtreler cihazda performans kaybının yanı sıra ciddi hastalıklara da davetiye çıkarabilir. Boğaz ve genel vücut sağlığınızı korumak için filtrelerin periyodik bakımları yapılmalıdır. Ayrıca alerji gibi kronik hastalık sahibi olan kişilerin ev, işyeri ve araç içi klima kullanımında çok daha titiz davranması gerekir. Bunun yanı sıra kalabalık ortamlarda klima filtresi seçimine de özen gösterilmelidir. Bakterilere karşı koruyucu özellikteki Hepa filtreli klima sistemleri tercih edilmelidir.

Boğazınızı Rahatlatacak Bal İçeren Tarifler bilgisine bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Ortamı düzeni havalandırın ve nemli kalmasına özen gösterin

Özellikle kış aylarında hem düşük nem hem de ısı kaynaklarının sebep olduğu ekstra kuruluk, boğaz sağlığını tehdit edebilir. Kalorifer, elektrikli ısıtıcı ve soba gibi tüm ısı kaynakları havayı kurutur. Kışın evinizi her gün en az 15 dakika havalandırmayı ihmal etmeyin. Ayrıca ideal nem oranını koruyabilmek için nemlendirici cihaz kullanabilirsiniz. İç mekânlarda ideal nem oranı %40-%50 arasıdır. Özellikle uyuduğunuz odanın iyi nemlendirilmiş ve havalandırılmış olmasına özen gösterin. Odada nemi sağlamak için İngiliz sarmaşığı, Areca Palmiyesi, Barış Zambağı gibi nemlendirici etkili iç mekân bitkilerinden de yardım alabilirsiniz.

Hava koşullarına uygun giyinin

Mevsim geçişlerinde ani sıcaklık değişimleri yaşanır. Böyle zamanlarda yanlış giysi seçimleri hastalıkları da beraberinde getirebilir. Sıcaklıkların hızlı değişimlerinden, gece gündüz farklarından en az şekilde etkilenmek için giysi seçimine özen gösterin. Ayrıca yaz kış, iç mekândan dış mekâna geçerken ya da tam tersi durumlarda yüksek sıcaklık değişimlerine maruz kalınır. Bunun olumsuz etkilerinden korunmak için ortama uygun şekilde hareket etmeye çalışın. Özellikle kış aylarında ince ve katmanlı giyinmek, sıcaklık değişikliklerine kolay uyum sağlamanıza yardımcı olur.

Ellerinizi sık sık yıkayın ve yüzünüzden uzak tutun

Ellerinizi ılık su ve sabunla sık sık yıkayın. Ellerinizin kirli olmadığını düşünüyor olsanız bile belirli aralıklarla yıkamak sağlık ve hijyen açısından gereklidir. En az 20 saniye boyunca sabunlu su ile yıkamak, gün içinde maruz kaldığınız mikropların veya virüslerin giderilmesine yardımcı olur. Gün içinde özellikle dışarıda ellerinizi yüzünüze götürmekten kaçının.

Ağız hijyenine özen gösterin

Boğaz sağlığını korumak için ağız ve diş hijyenine dikkat edilmelidir. Düzenli olarak dişlerinizi fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı ihmal etmeyin. Ağzını temiz tutmak, bakterilerden korunmanıza yardımcı olur.

Kaynak

https://www.healthline.com/health/humidifying-plants

https://www.webmd.com/cold-and-flu/understanding-sore-throat-prevention

https://www.homify.com.tr/yeni_fikirler/304239/kisin-kapali-alanlarda-havadaki-ideal-nem-oranini-nasil-saglariz

Bizi Paylaşın

Yorum Ekle

E-posta hesabınız herkese açık yayınlanmayacak. Doldurulması gereken alanlar işaretlendi *