ari-ve-cicek
  • Yazar Tantunatura
  • 991
  • 0

Birleşmişler Milletler Genel Kurulu, 20 Aralık 2017 tarihinde Dünya Arı Günü’nün her yıl 20 Mayıs’ta kutlanacağını duyurmuştur. Bu karar Türkiye’nin de içinde bulunduğu 115 ülke tarafından oybirliği ile alınmıştır. İlanla birlikte 20 Mayıs Dünya Arı günü resmi bir gün olarak kayıtlara geçmiştir. 20 Mayıs olarak belirlenmesinin sebebi, modern apikültürün öncülerinden Anton Janša’nın doğduğu gün olmasıdır.

Her yıl düzenlenecek Dünya Arı Günü etkinliklerinde arıların ve diğer tozlayıcıların ekolojik sistemdeki önemi üzerine farkındalık yaratılması amaçlanmaktadır. Ekosistemde yaşanacak bir bozulma, tüm canlıların yaşamını etkiler. BM Genel Kurulu, arıların ekolojik sistemde sağladığı faydaya dikkat çekmek amacıyla 20 Mayıs’ı Dünya Arı Günü ilan etmiştir.

Arıların Önemi: Tozlaşma

Arılar başta olmak üzere tozlayıcıların doğadaki en temel görevi bitki büyümesi ve çoğalmasıdır.

Böcek tozlayıcılar, bitkiden bitkiye polen taşırlar. Polinatör olarak da adlandırılan tozlayıcı türleri erkek gametler tarafından üretilen polenleri dişilere taşıyarak döllenmeyi sağlar.

En çok bilinen tozlayıcılar bal arıları, bombus arıları, yaban arı türleri, kelebekler, karıncalar ve sineklerdir. Başlıca tozlayıcılar şüphesiz ki arılardır. Yaklaşık 25 bin arı türü, bir bitkinin çiçeğinden nektar ve polen toplayarak bitkilerin üremesini, bollaşmasını ve çeşitliliğin artmasını sağlar.

Arılar nasıl bitkiler için önemliyse, bitkiler de arılar için önemlidir. Karşılıklı faydaya dayanan bir ilişkileri olduğu söylenebilir. Arılar, bitkilerden aldıkları polen ve nektarlar sayesinde yavru yetiştirip kolonilerinin genişlemesini sağlarlar.

Dünyadaki yabani çiçekli bitki türlerinin yaklaşık % 90’ı, gıda ürünlerinin% 75’inden fazlası ve küresel tarım arazilerinin% 35’i, tamamen veya kısmen hayvan tozlaşmasına bağlıdır. Tozlayıcılar sadece gıda güvenliğine doğrudan katkıda bulunmakla kalmaz, aynı zamanda biyoçeşitliliği korumanın anahtarıdır.

Bitkilerin tozlayıcılarının %63’ünü de arılar oluşturur. Yetersiz tozlaşma, gıda arzında azalma gibi ciddi sonuçlara sebep olmaktadır. Aklınıza gelebilecek gıda ve bitki türlerinin çoğu tozlaşma sayesinde çoğalır. Örnek olarak; elma, badem, fasulye, pancar, kereviz, soğan, sarımsak, kestane, patlıcan, üzüm, yonca, pamuk gibi ürünler sayılabilir. 

Arılar ve diğer tozlayıcı böcekler, dünya çapında 2 milyar küçük çiftçinin gıda üretimini iyileştirmekte ve dünya nüfusu için gıda güvenliğini sağlamaya yardımcı olmaktadır.

Arıcılık, ekosisteme çok büyük faydalar sağlayan bir tarımsal faaliyettir. Arı türlerinin azalması, gıda kalitesinde, çeşitliliğinde ve miktarında azalmalara sebep olacaktır. Bu nedenle dünyada arıcılığın desteklenmesi, farkındalığın arttırılması son derece önemlidir. 

Propolis Nedir? sorusunu ele aldığımız içeriğe bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

2021 Dünya Arı Günü Etkinlikleri

Dünya Arı Günü bu yıl dördüncü kez kutlanıyor. 2021 yılında Covid-19 salgınının etkileri sebebiyle tüm ülkelerin katılacağı etkinlikler sanal olarak yürütülecektir. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO),  her yıl olduğu gibi bu yıl da arıların geleceği, gıda güvenliği, tarımsal geçim kaynaklarına yönelik tehditlere karşı küresel işbirliği ve dayanışma çağrısında bulunuyor.

Pastil Nedir? Ne İçin Kullanılır? sorusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Kaynak

https://www.un.org/en/observances/bee-day/background

World Bee Day | FAO | Food and Agriculture Organization of the United Nations  http://www.fao.org/world-bee-day/en/

Polinasyon – Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (tab.org.tr)

Bizi Paylaşın

Yorum Ekle

E-posta hesabınız herkese açık yayınlanmayacak. Doldurulması gereken alanlar işaretlendi *